Hlavní obsah

Premiér myslí jen na to, jak být premiérem ještě zítra ráno, rýpl si Kalousek

Novinky, jas

Šéfa poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska trápí stav vlády, jejíž předseda se podle něj nejvíc stará o to, zda bude i příští den premiérem. Kalouska nadzvedlo prohlášení ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který oznámil, že zvažuje snížení spotřební daně z piva, a dal její výši do souvislosti právě s bývalým ministrem.

Premiér myslí jen na to, jak být premiérem ještě zítra ráno, rýpl si KalousekVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Vážně zvažuji, že navrhnu vládě snížení spotřební daně na pivo. Kalouskovo zvýšení snížilo výběr této daně a celkovou produkci piva v ČR,” napsal Jurečka na Twitteru.

Kalousek označil vyjádření ministra za „bezprecedentní lež”. Dodal, že sice nemá ambice dementovat „každou pitomost, kterou řekne ministr Jurečka”, ale přesto se cítí dotčen.

Kalousek rozvinul svou filipiku i na další ministry, neboť Jurečkovo vyjádření odráží podle Kalouska neradostný stav celé vlády. Zatímco ministr zemědělství podle něj mluví do daní, šéf resortu financí Andrej Babiš konzultuje personální situaci na ministerstvu spravedlnosti a premiér se zajímá především o to, aby setrval na svém postu.

„Naivní pasáček vepřů ve funkci ministra zemědělství plete se do daní, které jsou v kompetenci ministra financí. Ministr financí, plete se do situace na ministerstvu spravedlnosti a neřeší, zdá  se, nic jiného,” glosoval Kalousek. „Pan premiér, který za to odpovídá, nemyslí na nic jiného než na to, jak ještě zítra ráno být panem premiérem,” uzavřel Kalousek, který prakticky totožnou repliku zopakoval na plénu ještě jednou.

Sobotkovi vadila přednostní práva

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Kalouskova popíchnutí nereagoval, ale pozastavil se nad tím, že poslanci s přednostním právem vystupují v čase vyhrazeném pro interpelace.

Kalousek i místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který schůzi předsedal, jej odkázali na jednací řád Sněmovny, který to umožňuje. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura naopak premiéra vyzval, aby více komunikoval s vlastními poslanci a ti jej nemuseli interpelovat. Narážel na skutečnost, že interpelace by měly být doménou opozice, leč v poslední době je často využívají i vládní poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám