Hlavní obsah

Zhoršilo se jí zdraví kvůli špatnému léku. Soud jí dal naději na vyšší odškodné

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, které byl v roce 1975 předepsán lék, kvůli němuž se jí výrazně zhoršil zdravotní stav. Žena doposud vysoudila půl miliónu korun od Prahy 10, která je nástupnickou organizací Obvodního ústavu národního zdraví. ÚS odmítl argumenty obecných soudů, že byl případ promlčen, a dal ženě šanci na vyšší odškodnění.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud. Ilustrační foto

Článek

U ženy se v reakci na podaný lék vyvinul Lyellův syndrom neboli syndrom opařené kůže, který má trvalé a těžké následky. Odškodnění získala již za minulého režimu, v roce 2003 však žena kvůli dalšímu zhoršení zdravotního stavu podala novou žalobu.

Obvodní soud pro Prahu 10 jí nejprve v roce 2008 přiznal jednorázovou náhradu škody na zdraví 4,1 miliónu korun a měsíční rentu 18 193 korun. Po zásazích odvolacího Městského soudu v Praze a Nejvyššího soudu nakonec v roce 2013 padl verdikt, který ženě přiznal 500 000 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důvodem snížení byl argument, že nárok je z velké části promlčený. ÚS s tímto závěrem nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám