Hlavní obsah

Komárek: Odvolaný poslanec Štern se zachoval prasácky

Novinky, jas, val

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu odpoledne seznámil poslance s děním na ministerstvu spravedlnosti. O zařazení bodu již druhý den po sobě usilovala opozice, která chtěla od ministryně Heleny Válkové (ANO) slyšet pozadí personálních změn v resortu. Poslanci se shodli, že si pozvou vyhozeného náměstka Pavla Šterna, aby jim řekl svou verzi celé kauzy. Už předem jej zkritizoval Martin Komárek (ANO), který jeho chování označil za „prasácké”.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ANO Martin Komárek

Článek

Sobotka stručně shrnul poslední dění a zmínil i tři situace, které podle něj vedly k negativní medializaci resortu. Šlo o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala, konec náměstkyně Hany Marvanové a úterní odvolání náměstka Pavla Šterna.

Sobotka zdůraznil, že Štern nebyl nominantem ČSSD, měl prý pouze doporučení strany. „Nedá se hovořit o vyslání,” podotkl.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek pak navrhl, aby před poslance předstoupil s vysvětlením sám Štern. Sněmovna jeho návrh odsouhlasila.

Prasácké chování, řekl Komárek

Naopak Šterna ostře zkritizoval Válkové spolustraník Martin Komárek, který jeho chování, kdy žaloval u policie na svou nadřízenou, označil za „prasácké”.

Válková Šterna odvolala poté, co se obrátil na protikorupční policii a stěžoval si, že si ministryně žádá některé informace ohledně tendru na elektronické náramky.

Zástupci ODS Zbyněk Stanjura a Pavel Blažek se nevěnovali odvolání náměstka Šterna, ale poukazovali na některé výroky ministryně či exnáměstkyně Marvanové. Blažek pojal své vystoupení jako teatrální výstup plný jinotajů a pohádkových postav. Během svého proslovu připomněl i „Zaorálkův syndrom”, při němž parodoval emotivní sněmovní vystoupení nynějšího ministra zahraničí.

Tvoje nestandardní kroky, šokoval Štern Válkovou

Slova se ujala také Válková, která znovu dopodrobna popsala průběh celé kauzy. Popsala například, jak za ní Štern přišel těsně poté, co ji nahlásil na policii.

„Řekl: ‚Právě jsem učinil oznámení na policii kvůli nestandardním krokům v souvislosti s elektronickými náramky,‘“ řekla Válková, která prý vůbec nechápala, co jí říká, a nechala si to asi třikrát zopakovat. Pak se Šterna zeptala, čí nestandardní kroky má na mysli. „Tvoje nestandardní kroky,“ zněla prý jeho odpověď.

Když se ho pak prý Válková ptala, proč šel na policii, řekl podle ní: „Cítil jsem se obcházen, tohle se nedělá, to byl nestandardní kroky, ministryně přece nemůže chtít informace o cenách, které by měly být důvěrné.“ Na dotaz, proč o tom ale okamžitě informoval novináře, uvedl, že si za tím stojí a je to podle něj správné.

Válková mu prý pak jen řekla: „Děkuji, odejdi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám