Hlavní obsah

Prostitutky mají zmizet z ulic Prahy, zákon o regulaci prošel prvním čtením

– Praha
Novinky, Václav Lang

Navzdory pochybnostem poslanců prošel návrh pražských zastupitelů na regulaci prostituce v Praze prvním čtením a bude jej posuzovat petiční výbor. Pro hlasovalo 93 poslanců, proti jich bylo 35. Norma má mimo jiné dostat prostitutky z veřejných míst a nařídit jim povinné zdravotní prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon počítá se zákazem pouliční prostituce. Kněžky lásky by se musely uchýlit buď do nevěstinců, nebo do soukromých bytů. Jejich majitelé by museli mít zvláštní povolení. Návrh počítá také s tím, že by prostituci mohli ženy i muži provozovat pouze na základě povolení místního úřadu. Průkaz by mohli získat za tisíc korun bezúhonní lidé nad 18 let. Podmínkou by byla účast na zdravotním pojištění a pravidelné zdravotní prohlídky.

Zákon ve středu ve Sněmovně přednesl pražský radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09). Upozornil zejména na zdravotní aspekt provozování neregulované prostituce. Odmítl také výtky, že by se v případě přijetí tohoto zákona stal ze státu pasák. „Nedomnívám se, že pokud Česká republika schválí tento zákon, že by v konečném důsledku znamenal, že se Česká republika stane pasákem,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdo bude řešit reklamace?

Upozornil také, že se nejedná o zákonné povolení prostituce: „Není to zákon o povolení prostituce, ale o regulaci prostituce,“ prohlásil.

Poslanci návrh často kritizovali. Například starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) uvedla, že i když s předkladatelem souhlasí v potřebě regulace prostituce, není si jistá, zda by tento návrh situaci pomohl vyřešit.

Pražská zastupitelka Marta Semelová zase uvedla, že si nedovede představit, kdo bude případně hodnotit kvalitu provedených služeb - pokud by se prostituce stala živností - nebo jak by se řešily případné reklamace.

Reklama

Výběr článků

Načítám