Hlavní obsah

Ať neschválíme paskvil, zalekli se poslanci složité procedury při hlasování

Novinky, jas

Složitosti sněmovních procedur a nebezpečí, které skrývají četné pozměňovací návrhy, ukázalo středeční projednávání zákona o dětských skupinách. Poslankyně KSČM Hana Aulická-Jírovcová kolegy již předtím, než je seznámila s procedurou hlasování, varovala, že půjde o složitý proces.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka Sněmovně pomohl. Znovu otevřel diskusi.

Článek

Dalších deset minut pak předčítala proceduru hlasování a podmínění jednotlivých bodů. „(...) je ale hlasovatelný pouze, dojde-li k hlasování o předchozím, tzn. e1 plus e2.1 plus e2.2 plus e4 a toto nebude schváleno,“ předčítala zpravodajka sáhodlouhý seznam.

„Nevadí zde ani schválení c1 ani  c2 a c6 až c12,“ ujasňovala kolegům orientaci v matérii.

„Budeme-li to hlasovat dnes a odhlasujeme-li ten návrh, nemůže to skončit jinak než paskvilem,” upozornil na složitost procedury kolegy šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který navrhl, aby vystoupil některý z ministrů, čímž by došlo k otevření rozpravy a přerušení bodu.

„Nějak se nám z toho vytratilo to dítě,” odtušil Kalousek, jehož návrh podpořil i šéf poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala a zástupce KSČM Pavel Kováčik.

Poslancům vytrhl trn z paty premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si vyžádal slovo. „Chtěl bych jenom srdečně pozdravit Poslaneckou sněmovnu,” řekl s úsměvem Sobotka.

Poslanci nakonec přesunuli hlasování o dětských skupinách na pátek. Do dětských skupin by podle normy mohli rodiče umísťovat děti od jednoho roku do zahájení školní docházky. Návrh má ulehčit přeplněným školkám. Kritici upozorňují, že může způsobit konec lesních školek a mateřských center.

Reklama

Výběr článků

Načítám