Hlavní obsah

Se situací na ministerstvu spravedlnosti seznámí poslance Sobotka

Novinky, jas
Aktualizováno

Situace na ministerstvu spravedlnosti se znovu dostala na přetřes ve Sněmovně. Opozice se ve středu znovu pokoušela prosadit bod se zprávou ministryně Heleny Válkové (ANO) na program jednání. Narazila však na veto poslanců ANO. Nakonec prošel méně kontroverzní návrh poslanců KSČM, aby se k situaci vyjádřil premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlivosti Helena Válková (ANO)

Článek

Válková na úvod jednání odkázala poslance na pravidelné čtvrteční interpelace, které jsou vyhrazeny právě ke grilování ministrů, a vyzvala je, aby dali přednost práci. Opozici obvinila z toho, že se snaží ministerstvo destabilizovat.

Připomněla rovněž, že coby ministryně má politickou, právní i rozpočtovou odpovědnost, a proto je v její kompetenci i personální politika. Válková v úterý odvolala náměstka Pavla Šterna, který se obrátil na protikorupční policii kvůli údajným nestandardním krokům v tendru na elektronické náramky pro vězně. [celá zpráva]

Představitelé opoziční TOP 09 a ODS se po ministryni domáhali diskuse a opakovaně žádali, aby klub ANO stáhl veto. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak ANO varoval, že pokud nezařadí bod na pořad schůze, požádá jeho strana spolu s ODS o svolání mimořádné schůze, na jejímž pořadu by měly být právě informace o situaci na ministerstvu spravedlnosti.

Poslanci po přestávce, kterou si ANO vzalo na poradu klubu, odhlasovali, že na pořad schůze zařadí návrh komunistů, kterým je zpráva premiéra o situaci na ministerstvu spravedlnosti. Dostat by se k ní měli ve středu odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám