Hlavní obsah

Na pražském Klárově je lev připomínající hrdinství válečných letců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Klárově byla dnes v podvečer umístěna socha připomínající hrdinství československých letců za druhé světové války v Británii. Více než půltunový pomník bude až do úterního slavnostního odhalení zakryt. S jeho instalací na Klárově nesouhlasí pražští památkáři.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na pražském Klárově byla 16. června v podvečer umístěna socha připomínající hrdinství československých letců.

Článek

Dvoumetrový okřídlený lev je umístěn na betonovém podstavci pokrytém českou žulou. Kruhový podstavec při pohledu shora vypadá jako znak českého vojenského letectva. Oplátování a nýtování na jeho boku má napodobovat plášť letadla. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku.

Instalace sochy trvala asi hodinu a půl. Ze slévárny byla přivezena na přívěsu a na podstavec ji vyzvedl jeřáb. Technici museli ale nejprve do podstavce vyvrtat tři otvory pro šrouby, na kterých bude socha připevněna. Její spouštění na místo sledovaly desítky lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomník bude slavnostně odhalen v úterý večer za účasti válečných veteránů nebo vnuka bývalého britského premiéra Winstona Churchilla. Nad Prahou by také měla přeletět historická stíhačka Spitfire, na kterých českoslovenští letci bojovali.

Památkáři proti umístění na Klárově

Záměr provázejí tvrdé spory s pražskými památkáři. Umístění na Klárově odmítají, vadí jim monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha umístěna je. Kritizují také postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly příliš pozdě a bez dostatečné diskuse.

Stavební úřad první městské části instalaci sochy povolil s odkazem na nedostatek času. Obě strany se vzájemně obviňují, památkáři mluví o uzurpaci moci, příznivci pomníku o tom, že památník se stal rukojmím památkářů. Ti tvrdí, že jeho zřízení vítají, ale nabízejí jiná místa v centru.

Pokud magistrátní památkáři pomník v konečném verdiktu odmítnou, Praha 1 se odvolá k jejich nadřízenému orgánu, tedy ministerstvu kultury. Spor by případně mohl skončit až u soudu, který by mohl nařídit odstranění sochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám