Hlavní obsah

Hejtman a poslanec Novotný se vzdá jednoho platu, bude přispívat svému fondu

Karlovarský hejtman a poslanec Josef Novotný (ČSSD) se rozhodl dávat svůj poslanecký plat nadačnímu fondu, který založil. Politik byl kritizován za kumulaci funkcí a spolu s vysočinským hejtmanem a poslancem Jiřím Běhounkem (ČSSD) odmítl výzvu stranického vedení, aby se jedné z funkcí vzdal. Novotný v pondělí uvedl, že k přispívání do fondu vyzve i další politiky se souběhem funkcí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD) oznamuje na jednání karlovarského krajského zastupitelstva, že si ponechá jak funkci hejtmana, tak poslance.

Článek

„Rozhodl jsem se před časem zůstat ve funkci hejtmana i poslance. Zůstává mi tedy dvojnásobný objem práce, ale vzhledem k tomu, že naše legislativa stále neřeší platy v případě souběhu funkcí, budu čistý plat poslance zasílat na účet nově zřízeného nadačního fondu," uvedl Novotný.

Byla podepsána zakládací listina fondu a tento týden bude založen účet, na který bude Novotný odesílat měsíčně stejný obnos. Čistý plat poslance je bez náhrad asi 38 000 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V letních měsících fond zaregistruje soud, na podzim se počítá s příjmem prvních žádostí o finanční podporu. Žádosti o finanční podporu bude správní rada fondu vyhodnocovat jednou za čtvrt roku. Fond by měl přispívat handicapovaným dětem a seniorům a podporovat vzdělávání a sport dětí a mládeže.

Souběh funkcí je užitečný, tvrdí Novotný

Souběh funkcí poslance a hejtmana byl terčem kritiky opozice, ale nelíbil se ani vedení ČSSD. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se vzdal poslanecké funkce. Stejně se zachoval jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Novotný a Běhounek si ponechali obě funkce.

Podle Novotného je souběh funkcí užitečný pro kraj, protože umožňuje rychlý a přímý kontakt s ministry i poslanci. Novotný už v minulosti část svého příjmu dával na podporu sportu nebo na charitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám