Hlavní obsah

ČSSD schválila vnitrostranické referendum, otázku k restitucím Sobotka smetl

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor odsouhlasil v sobotu v poledne konání vnitrostranického referenda se třemi otázkami ohledně sestavování kandidátek, kvót pro ženy v politice a zákona o kumulaci funkcí. Širší vedení naopak odmítlo dvě doplňující otázky, které navrhoval Jeroným Tejc. Razantně prý před nimi varoval předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Martin Starec a šéf strany Bohuslav Sobotka před začátkem jednání ÚVV ČSSD

Článek

Širší vedení strany v poledne v pražském hotelu Olšanka po zhruba dvouhodinové diskusi schválilo konání srpnového referenda, kde mají zaznít otázky, jak sestavovat kandidátky, zda zvýšit kvóty pro ženy ve stranických orgánech a zda zavést zákon omezující kumulaci veřejných funkcí.

O možný zvrat se postaral Jeroným Tejc, účastník tzv. lánského puče, který navrhl, aby se straníci v referendu vyjádřili i k zavedení zákonného zdanění církevních restitucí a k zavedení korporátní daně.

Dvě nové otázky, které navrhl Jeroným Tejc:
Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem zdanit církevní restituce
Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem zavedení druhé (vyšší) sazby daně pro velké firmy z energetického, telekomunikačního a finančního sektoru

Případné odsouhlasení těchto dvou otázek by mohlo znamenat problém pro premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotku. Se sektorovou daní ani se zdaněním církevních restitucí totiž nesouhlasí koaliční partneři ČSSD.

Referendum by se tak mohlo obrátit proti němu. Také proto, že obě záležitosti měla ČSSD ve volebním programu.

Sobotka důrazně varoval

Tejc nakonec s návrhem neuspěl. Novinářům sdělil, že proti němu razantně vystoupil předseda strany. Odmítl ale konkretizovat, čím argumentoval.

„Bohužel jsem neuspěl, postavil se proti mým návrhům velmi důrazně předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Mrzí mě, že v referendu, které jsem podporoval, budeme hlasovat jen o technologii moci, o kandidátkách, ale nikoli o programu," prohlásil Tejc.

"Voliče ani většinu členů nezajímá to, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme. Ti, kteří dělali nejvíc referend, Věci veřejné, už mezi námi nejsou, Andrej Babiš vede stranu spíše autokraticky, a přesto nás v posledních volbách porazil. Proto si myslím, že bychom se měli bavit spíše o programu,“ dodal.

Podle něj se někteří hlasující báli toho, jak by členové v referendu odpověděli na zmíněné palčivé otázky. „Zaznamenal jsem názory, že není třeba hlasovat o něčem, na co bude jasná odpověď,“ prohlásil. Kdyby se totiž členové v referendu vyjádřili pro zdanění církevních restitucí nebo sektorovou daň, musel by Sobotka složitě vyjednávat s koaličními partnery. „Je to jeho rozhodnutí, on vede stranu, on si nese odpovědnost,“ komentoval premiérovu reakci Tejc. „Rozumím tomu, že je vázán koaliční smlouvou,“ prohlásil.

Pozadu nezůstal Hašek

Naopak ale připustil, že se bude při příštím volebním sjezdu ucházet o post ve vedení strany. „Pokud se bavíme o vedení strany, ano, zvažuji, že bych se na příštím sjezdu mohl ucházet o některou z funkcí,“ řekl. Rozhodnout se chce po volbách.

Pozadu nezůstal ani další z tzv. lánských pučistů Michal Hašek, který se sice do Olšanky nedostavil, ale na Facebooku návrh referenda zkritizoval. „Stranu oživí plnění volebních závazků a plnohodnotná vnitřní diskuse, referendum samo o sobě nikoliv, není to všelék,“ uvedl.

Podle Haška je ČSSD demokratická strana, a kdo tvrdí opak, měl by opustit veřejné a stranické funkce, které díky „nedemokratické“ ČSSD zastává.

Sobotka: Není třeba se znovu ptát na program

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání pochválil přijetí referenda a zdůraznil, že rozhodnutí o přijetí původních tří otázek bylo jednoznačné. Referendum by se mělo konat v průběhu července, 4. srpna pak začne sčítání a o den, dva později by mohly být známy výsledky. Pro změnu stanov bude potřeba alespoň čtvrtinová účast.

Co se týče Tejcových otázek, Sobotka uvedl, že referendum iniciovali proto, aby se strana více otevřela, a ne proto, „aby si znovu opakovali podporu pro body z volebního programu“. „Referendum neděláme proto, abychom zpochybňovali koaliční smlouvu,“ uvedl. „Má na to plné právo (Tejc), ale rozhodla většina ÚVV,“ připomněl šéf ČSSD.

Zavedení referenda už v pátek schválilo předsednictvo strany. [celá zpráva]

Sociální demokraté současně v sobotu řešili konání příštího sjezdu strany. Jak už v pátek informoval Sobotka, předsednictvo navrhlo termín 13. a 14. března 2015 v Kongresovém centru Praha. Chce také, aby se posílil počet delegátů s právem hlasovat. Na sjezdu se má volit nové vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám