Hlavní obsah

Podívejte se do stok pod centrem Prahy, o kterých lidé často ani nevědí

Novinky, Marika Konárková
Praha

Až tisíce kilometrů kanálů a stok se proplétají pod Prahou. Štáb Novinek navštívil prostor velký 6 krát 10 metrů, vlhké místo, jehož strop lemují nevábné usazeniny. Přesto se jedná o historický skvost, zachovaný v původním stavu podle anglického stavitele Williama Lindleyho. Jde o nátokový objekt shybky kmenové stoky A, který se nachází po obou stranách Čechova mostu.

Unikátní záběry ze stok pod centrem PrahyVideo: Novinky

 
Článek

„Objekt slouží k překonání vodního toku. Pod Vltavou vede dvouramenná shybka, tedy zařízení, které funguje na principu spojených nádob. To znamená, že na nátoku je výš, na výtoku je níž a mezi tím je sestupné a výstupné rameno. Konkrétně tento objekt slouží k odvádění vod ze Starého Města a z části Nového Města,“ upřesňuje vedoucí střediska provozu kanalizačních sítí Milan Zeliska ze společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Foto: Novinky

Nátokový objekt shybky kmenové stoky A. Místo je vlhké, zahaleno do párového oparu.

Během krátké doby by měla v místě vzniknout nová hradidlová komora, jedinečný systém, který má fungovat jako kyvadlo a pomocí něj bude možné regulovat průtok jednotlivými rameny shybky. Projekt je už navržen a schválen a čeká se pouze na přidělení finančních prostředků.

Projít lze i pod centrem Prahy

Druhé místo zastávky v pražské kanalizaci bylo pod Opletalovou ulicí ve spojné komoře, kde se sbíhají dvě velké dešťové výpusti. Takto velké stoky se nacházejí prakticky pod celým centrem. Konkrétně touto lze projít z Václavského náměstí až k hotelu Hilton a vyjít ve vodáckém kanálu u Těšnovského tunelu.

„Dešťové stoky jsou zařízení, která slouží k odvodu pouze dešťových vod, anebo zředěných splaškových vod z oddělovačů deště. Vedou z centra zásadně do Vltavy. Pokud jsou takovéto stoky někde na perifériích, vedou do lokálních recipientů,“ řekl Zeliska.

Stoka má rozměr 1800 krát 2700 milimetrů, je plně průchozí a pobere obrovské množství vody. Teplota je příjemná, kolem osmnácti až dvaceti stupňů. Na stropě se tvoří krápníky. Při přívalových deštích funguje v tlakovém režimu, tedy když je stoka naplněna po svou kapacitu a voda se zvedá až k poklopům.

V průběhu naší cesty v podzemí jsme žádné krysy ani potkany neviděli, přestože jich jsou pod Prahou tisíce. Potkani se vyskytují spíše ve splaškových stokách, kde najdou nějakou potravu v podobě zbytků z domácností. Ve výpusti teče jen voda a splachy ze silnic. Dají se zde najít ale jiné překvapivé věci.

Foto: Novinky

Ve stoce pod poklopy se povalují injekční stříkačky a ampule po narkomanech.

„Na dně dešťové výpusti se mimo jiné povalují například injekční stříkačky a ampule od různých drog. Zaměstnanci, kteří prohlížejí stoky, mají občas riskantní povolání i z důvodu, že hrozí, že si jehlu zabodnou do nohy,“ komentuje Zeliska drogovou nadílku, která se nachází na několika místech pod poklopy v okolí Hlavního nádraží a v přilehlých Vrchlického sadech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám