Hlavní obsah

Žalobkyni z kauzy Opencard odposlouchávali její „vlastní“ detektivové

– Praha
Novinky, Jakub Troníček

Pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou se podle zjištění Práva snažili odposlouchávat policisté z protimafiánského útvaru, tedy stejné elitní jednotky, která s ní zároveň vedla vyšetřování citlivé kauzy Opencard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karta opencard. Ilustrační foto

Článek

O tom, že vlivnou státní zástupkyni někdo v soukromí odposlouchával, už Právo informovalo koncem května, nyní ale přináší nové a překvapující podrobnosti. [celá zpráva]

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se tak podle všeho zajímá kromě vlastního šetření týkajícího se Opencard také o okolnosti, které ho provázely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Máchová totiž právě kvůli této kauze čelí ostré kritice, ostatně její působení v celé věci měla posoudit i speciální parlamentní vyšetřovací komise. [celá zpráva]

Skutečnost, že štěnici do bytu partnera Máchové Bohumila Holubce nechali nainstalovat právě detektivové z ÚOOZ, Právu potvrdily dva dobře informované zdroje blízké vyšetřování.

„Je to kvůli práci” 

Mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták se k tomu nechtěl ve středu jakkoli vyjadřovat. „Takové informace samozřejmě nebudeme potvrzovat ani vyvracet, ze zásady to nekomentujeme,“ konstatoval mluvčí.

Sama Máchová už před časem Právu řekla, že podle ní odposlech nalezený v set-top-boxu pravděpodobně souvisel s její prací, a podala v této souvislosti i trestní oznámení. „Určitou představu o jeho původu mám, konkrétně se k tomu ale vyjadřovat nechci,“ uvedla v této souvislosti Máchová.

Ta nyní vypracovává v kauze Opencard obžalobu na někdejšího primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS) a další členy tehdejší rady města a letos v zimě dovedla k nepravomocnému rozsudku případ, ve kterém byli kvůli tzv. kartě Pražana obviněni někteří magistrátní úředníci hodnotící nabídky uchazečů o tuto zakázku.

Máchová se přitom stala terčem kritiky i kvůli tomu, že před soudem skončily jen malé ryby, zatímco magistrátní špičky z doby primátorování Pavla Béma (ODS) se vyšetřování a soudních líčení účastní pouze jako svědci.

Ochrana pro Rittiga?

V létě 2012 dokonce tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec Máchovou obvinil, že zdržela vyšetřování v jeho počátku a na magistrátu byly mezitím zničeny důležité dokumenty.

Není to ale jen Opencard, kvůli čemu se mohla Máchová dostat do hledáčku „svých vlastních“ detektivů. Jako dozorová žalobkyně totiž působí i v případu, který úzce souvisí s kauzou kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga obviněného kvůli podezření z vyvádění peněz z pražského Dopravního podniku prostřednictvím údajně předražených jízdenek dodávaných papírnou Neograph.

Máchová totiž už dva roky stíhá kvůli jejímu údajnému tunelování jednoho z hlavních svědků v kauze jízdenek, tedy bývalého obchodního ředitele Neographu Vladimíra Sittu ml., který policii na podezřelý jízdenkový penězovod před několika lety upozornil, a také jeho stejnojmenného otce, který v papírně držel 43 procent akcií.

Po zabavení akcií přišel o podíl

O svůj podíl přitom přišel poté, co mu Máchová kvůli obvinění zabavila akcie a znemožnila mu tak hlasovat na valné hromadě společnosti, čímž nemohl zabránit změnám ve vlastnické sktruktuře v jeho neprospěch. Po státu teď proto Sitta st. požaduje 200 miliónů korun jako odškodnění.

Jeho syn nedávno upozornil na to, že kvůli údajnému tunelování Neographu, které stejně jako otec striktně odmítá, mu bylo letos rozšířeno stíhání jen pět dní poté, co svědčil proti Rittigovi.

Sitta v této souvislosti prohlásil, že obvinění je ve skutečnosti motivováno snahou o jeho znevěrohodnění jako svědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám