Hlavní obsah

Do Česka dorazily bouřky, větší škody napáchaly na Vysočině

Aktualizováno

Do České republiky ve středu odpoledne přišly avizované bouřky, před nimiž varovali meteorologové. Nejprve se začaly objevovat na západě republiky v oblasti Šumavy a Krušných hor, odkud se dále přesouvají směrem k východu. Později odpoledne se bouřková oblačnost objevila i ve středních Čechách a na Vysočině.

Přechod srážek přes území ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

Bouřky odpoledne dorazily do Karlovarského kraje, nijak silné ale nebyly. Oblačnost postoupila do Ústeckého kraje, další vznikla ve středních Čechách. Postupně se pak přesouvaly na východ.

Na několika místech bouřky přinesly i krupobití. Ledové hrudky dosahující i velikosti golfových míčků padaly v Lokti v severovýchodní části okresu Sokolov v Karlovarském kraji. O něco menší kroupy, zhruba velké jako třešně, se odpoledne objevily například na východ od Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: pro Novinky Karel Hrdlička

Kroupy přinesly odpolední bouřky i do Lokte na Karlovarsku, některé byly velké jako golfové míčky.

Větší škody zaznamenali hasiči na Vysočině, ze silnic odstraňovali několik vyvrácených stromů. Nejvíc výjezdů měli na Jihlavsku a Třebíčsku.

Foto: Profimedia.cz

Bouřkové mraky nad středočeskými Lidicemi. Archivní snímek

Meteorologové avizovali, že nárazy větru mohou dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině.

Bouřka se prohnala také Znojemskem, kde během hodiny napršelo asi 40 milimetrů srážek.

Foto: ČHMÚ

Srážky nad ČR ve středu ve 20:20

Po přechodu studené fronty by se mělo ochladit, v dalších dnech by se odpolední maxima měla pohybovat nejčastěji mezi 20 a 25 stupni Celsia.

Padaly další rekordy

Během dne se teploty vyšplhaly až na 35 stupňů a rekordy padaly už čtvrtý den v řadě. Podle meteorologa ČHMÚ Stanislava Racka byl rekord překonán nejméně na polovině stanic, na nichž se měří alespoň 30 let.

Foto: pro Novinky Jan Střeleček

V obci Křenice u Prahy padaly kroupy o velikosti třešní.

Největší vedro bylo ve středu v Plzni, na tamní stanici ve čtvrti Bolevec naměřili 35,5 stupně Celsia. Dvě desetiny pod pětatřicetistupňovou hranicí zůstaly teploty ve středočeském Brandýse nad Labem a v České Lípě na severu Čech.

Foto: pro Novinky Petr Janoušek

Večerní duha, která se vytvořila po bouřce nad Jihlavou.

Ve středu odpoledne byla v Praze vyhlášena smogová situace kvůli vysoké koncentraci troposférického ozónu.

Odvolali ji krátce před 21:30, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na některých stanicích překročily koncentrace přízemního ozonu informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový, uvedli meteorologové při vyhlášení smogové situace. Ve čtvrtek by už podle nich v hlavním městě smogová situace vyhlášena být neměla.

Smogová situace byla ze stejného důvodu vyhlášena v úterý i v Moravskoslezském kraji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám