Hlavní obsah

Zeman: Doufám, že se podaří přijmout euro do roku 2017

Právo, ČTK, sve
Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman během středeční návštěvy jabloneckého podniku Preciosa prohlásil, že přijetí eura lze zvládnout do tří let. Sdělil to v odpovědi na dotaz jednoho zaměstnance, který se ptal na to, která politická strana skutečně pracuje na přijetí eura.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci na závěr návštěvy v Libereckém kraji

Článek

„Vláda to v programu má, já sám se domnívám, že se to dá stihnout do roku 2017. Doufám, že se to podaří,“ odtušil prezident, který připomněl, že například na Slovensku a v Rakousku je se společnou evropskou měnou spokojeno 70 procent obyvatel.

„Pro euro se vyjadřují relativně slaběji ANO, napůl TOP 09 a velmi silně sociální demokracie,” prohlásil prezident.

„Nestačí ale mít euro jenom v programu. Je potřeba něco konkrétního dělat. Stanovit plán a termín přijeti eura a zvolit exit strategy, což je přechod z koruny na euro,“ řekl Zeman.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman navštívil jablonecký podnik Preciosa a prohlédl si výrobu

Zeman připojil i další důvody pro přijetí eura. „Česká ekonomika je malá exportní ekonomika, 80 procent naší produkce se vyváží a tři čtvrtiny exportérů podporují zavedení eura, a to proto, aby nebyli vystaveni takzvaným kurzovým rizikům, to znamená kolísání kurzu měny, před nímž se musí zajišťovat," doplnil s tím, že výkyvy kurzu koruny zvyšují náklady českých podnikatelů a snižují jejich konkurenceschopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám