Hlavní obsah

Obrana chce za karlínská kasárna 620 miliónů

Právo, dan
Praha

Obří kasárna v pražském Karlíně budou znovu na prodej za víc než 620,2 miliónu korun. „Cena, svým rozsahem unikátního a památkově chráněného komplexu karlínských kasáren, je tak o necelých 40 miliónů korun vyšší než při jeho prvním prodeji v listopadu 2013,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. Na podání nabídky budou mít zájemci 37 dní.

Foto: Právo

Areál bývalých kasáren v pražském Karlíně

Článek

Do boje o klasicistní objekt na výborné adrese blízko historického centra v živé čtvrti se zřejmě chystá Ivana Tykačová, žena miliardáře Pavla Tykače. „Ivana Tykač nevylučuje, že se tendru zúčastní, ale je předčasné o tom blíže mluvit, protože nejsou známé podmínky prodeje,“ řekl Právu mediální zástupce Tykačové Josef Vojta.

Obrana kasárna v únoru už jednou prodala. Nejvyšší cenu dala firma Griva Art, kterou ovládá Tykačová. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale výběrové řízení stornoval. Nelíbil se mu fakt, že o budovu soutěžila Tykačová s jinou firmou Netal a že to mohlo negativně ovlivnit celé výběrové řízení. Ministerstvo chtělo v prvním kole nejméně 581 miliónů, Griva Art nabídla 589,5 miliónu.

Armáda láká i zahraniční developery

Ministr původní prodej zastavil kvůli tomu, že nebyl dostatečně transparentní. Dokonce kvůli tomu odvolal dva úředníky. Sám se ale pustil na tenký led, protože pokud se mu nepodaří kasárna prodat, může se dostat do podezření, že se svěřeným majetkem nenakládá hospodárně. Údržba obrovské budovy totiž ročně stojí okolo pěti miliónů a ty už ministerstvo nemuselo platit.

Obrana se snaží, co může, aby kupce přilákala. První náměstek Jiří Borovec uvedl, že nejen prodlouží dobu, po kterou budou moci zájemci posílat nabídky, ale že už oslovili české i zahraniční developery.

Nabídku předali i ambasádám v Česku a poslali ji českým zastoupením v cizině. V prvním kole o objekt projevila zájem i firma Castullus, jejímž jednatelem je exstarosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Jestli do soutěže znovu půjde, nedokázal zatím říci. „Zastupoval jsem německého investora, nevím, jestli bude mít znovu zájem,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám