Hlavní obsah

Ostrava podle úřadu porušila zákon o veřejných zakázkách

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že Ostrava porušila zákon o veřejných zakázkách. Městu proto uložil pokutu ve výši 200 tisíc korun, ve hře byla podle informací Práva až miliónová sankce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ostravský magistrát úřad viní z toho, že na veřejnou zakázku za téměř 22 miliónů korun na sjednocení informačního systému pro všechny městské obvody a organizace nevypsal výběrové řízení, ale zadal ji společnosti Vera.

Radní s rozhodnutím úřadu ani s pokutou nesouhlasí. „Využíváme možnosti, kterou nám dává zákon, a odvoláme se k takzvané rozkladové komisi. Rada to už schválila,“ sdělil Právu náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (zvolen za ODS).

Sjednocení systému se nezdařilo

„Budeme apelovat na ministerstvo vnitra, aby přijalo takový zákon, v rámci něhož by si stát najal firmu, která by vyvíjela programy pro obce, když je po nich požaduje. Takhle to má každé město jinak a vznikají problémy,“ upozornil primátor Petr Kajnar.

Město vybralo firmu Vera kvůli technickým, ekonomickým a také praktickým důvodům, tvrdí Madej. „Společnost jako jediná měla v té době napojení na registr obyvatel na ministerstvu vnitra. Tak jsme mohli systém v celém městě sjednotit a lidé si mohli na jediné přepážce vyřídit například poplatek za psa i za odpad,“ řekl Madej.

Jenže podle informací Práva se sjednocení systému městu nepodařilo. Opakovaně si na něj stěžovaly i samotné obvody. Například radní z Poruby už před třemi lety vyzvali magistrát, aby neutěšenou situaci řešil, uvedl mluvčí obvodu Martin Otipka.

Reklama

Výběr článků

Načítám