Hlavní obsah

Sněmovna nevydala poslankyni ČSSD Kailovou ke stíhání

• Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Poslanecká sněmovna v úterý nevydala poslankyni ČSSD Zuzanu Kailovou k trestnímu stíhání. Policie ji chce stíhat kvůli projektu vítání občánků v Ústí nad Labem. Ve Sněmovně se kvůli tomu strhla debata o nutnosti institutu poslanecké imunity.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Poslankyně Zuzana Kailová (ČSSD)

Článek

Pro vydání hlasovalo 42 poslanců, proti jich bylo 81. Už dopoledne se žádostí o vydání zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten ale žádné doporučení nepřijal.

Sama Kailová ve svém projevu zopakovala, že se cítí nevinná. Trestní oznámení podle ní mohlo souviset i s blížícími se komunálními volbami. Podobná praxe se podle ní stává „novou formou politické kampaně“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V tomto duchu se pak rozhořela diskuse mezi poslanci. Rozebírali, zda by měla Sněmovna mít vůbec právo využít institut trestní imunity. Řešilo se také, zda mají být politici stíháni za svá politická rozhodnutí. Například podle Miroslava Kalouska (TOP 09) se v případě Kailové jednalo jen o hloupou šikanu.

Někteří zkritizovali také usnesení o zahájení stíhání. Poslankyně Marie Benešová jej přirovnala k „literárnímu průjmu”, kterému „čouhá účelovost z bot”.

Výbor nepřijal žádné doporučení

„Neprošlo ani usnesení na vydání paní poslankyně k trestnímu stíhání, ani usnesení na nevydání,“ řekla novinářům po skončení jednání výboru jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). „Není to poprvé, a nakonec je vždycky na ní (Sněmovně), i bez ohledu na to, co doporučí nebo nedoporučí mandátový a imunitní výbor, jak rozhodne,“ dodala.

Na výboru se prý střetávaly dva obecné názory. Jedním argumentem bylo, že Sněmovna nemá být tím, kdo rozhodne o vině a nevině, ale mělo by se rozhodnout před soudem. „Druhý argument se v obecné podobě spíš týkal toho, že ti poslanci jednotlivě neshledali žádost natolik opodstatněnou, aby jí vyhověli,“ uvedla Němcová s tím, že některým připadala žádost o vydání jako nejednoznačná.

Přesvědčena o své nevině

Policie Kailovou coby ústeckou radní podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. V případu už obvinila primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Mandík proti obvinění podal stížnost. Také Kailová je přesvědčena o své nevině.

Vítání občánků organizovala pro město do loňského března společnost Darothore. Členové vedení ústecké radnice podle policie umožnili firmě získat neoprávněný majetkový prospěch, údajná škoda je nejméně milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám