Hlavní obsah

V Klementinu padl 130 let starý teplotní rekord

– Praha • Aktualizováno

V pondělí naměřilo pražské Klementinum vyšší teplotu, než byl 130 let starý teplotní rekord pro tento den. Odpoledne rtuť teploměru vystoupala na hodnotu 34,2 stupňů Celsia. Informoval o tom Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplotní rekordy zaznamenala i další místa v České republice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jez na Berounce v Dobřichovicích nabízel během tropického pondělí 9. června 2014 vítané osvěžení

Článek

Dosavadní historické maximum z roku 1885 bylo na Klementinu překonáno o 2,3 stupně. Odpoledne meteorologové informovali o hodnotě 32,7 stupně, večer ale teplota ještě více stoupla.

Teplotní rekordy stejně jako v neděli padaly na velké většině stanic po celé republice. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde se rtuť teploměru zastavila až na 35,2 stupně. V Plzni-Bolevci naměřili rovných 35 stupňů.

V Klementinu byl teplotní rekord překonán i v neděli, kdy se teplota vyšplhala na 33,6 stupně Celsia. V neděli nakonec rekordy padly na zhruba polovině stanic ze 135, které měří alespoň 30 let.

V Česku panují tropické teplotyVideo: Novinky

Tropické počasí bude pokračovat i v úterý, kdy se očekávají ještě o stupeň vyšší teploty než v pondělí, řekl meteorolog. "Překonání teplotních rekordů pak bude záviset na tom, jaké mají na dané stanici maximum," poznamenal. Pro Klementinum má teplotní rekord pro 10. června hodnotu 33,0 stupňů Celsia, platný je od roku 1937.

Na severu Čech padly rekordy na všech stanicích

V severních Čechách bylo nejtepleji v České Lípě, kde meteorologové zaznamenali 34,6 stupně Celsia. Rekord z roku 2010 tak byl překonán o 3,2 stupně Celsia, řekla meteoroložka Jana Ehertová.

V Ústeckém kraji bylo nejtepleji v Děčíně, kde odpolední teplota dosáhla 33,8 stupně. I tady byl tak překonán rekord z roku 2010. Jen o desetinu stupně méně bylo v Doksanech na Litoměřicku, které patří dlouhodobě k nejteplejším místům v České republice.

Teplotní maxima i východněji

Ve středních Čechách bylo nejtepleji v Dobřichovicích, kde měřící stanice zaznamenala 34,4 stupně Celsia. Rekordy byly zaznamenány ve všech stanicích starších 30 let.

I na jižní Moravě byla v pondělí překonána řada teplotních rekordů. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, 34,8 stupně Celsia.

V Moravskoslezském kraji byly na pěti místech překonány rekordní teploty z roku 1996. Nejtepleji bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, 33,5 stupně.

Historické tabulky se přepisovaly i v Karviné, kde hydrometeorologové naměřili 33,4 stupně Celsia. V roce 1996 tam bylo 32,8 stupně. Dále teplotní rekordy padly v Bohumíně na Karvinsku, Mošnově na Karvinsku a ve Světlé Hoře na Bruntálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám