Hlavní obsah

Vláda se s kraji dohodla na změně rozdělení daní, Babiš kritizoval byrokracii

– Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky se na pondělním pracovním obědě s Asociací krajů dohodl na tom, že se příjmy krajů z daní vrátí do stavu před rokem 2011, kdy se podíl krajů na výnosech z daní snížil. Ministr financí Andrej Babiš při té příležitosti zkritizoval byrokracii, která přerozdělování peněz provází.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády s Asociací krajů ČR.

Článek

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta. Před změnami DPH činil podíl krajů 8,92 procenta a obcí 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní.

„Cílový stav a vůle vlády je vrátit se na stav roku 2011. Nicméně zatím z materiálu MF vyplývá, že by to mělo být od roku 2016. Možná by byla i dřívější úprava v postupných krocích, ale je to předmětem jednání,“ uvedl Hašek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš upozornil, že přerozdělování peněz z daní do krajů doprovází neuvěřitelná byrokracie. „Do krajů tečou peníze z 12 ministerstev a z několika fondů, celkem ze 136 kapitol. Kraje každý rok navíc neví, kolik přesně peněz dostanou. Místo aby někdo udělal koláč peněz a pak ho překrojil a dal část do krajů, tak to financování je absurdně složité,“ doporučil ministr financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám