Hlavní obsah

Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Grantové agentury ČR Petr Matějů rezignoval na svou funkci. Odůvodnil to tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu. Jeho rezignace nabyde 1. října.

Foto: ČTK

Článek

Předsednictvo agentury několik měsíců čelí kritice části vědecké obce kvůli neudělení grantů dvěma filozoficko-historickým projektům.

"I když nyní už mohu s uspokojením konstatovat, že předsednictvo obhájilo své kroky na všech možných frontách, přiznávám, že jsem vyčerpán a nemám dost sil efektivně čelit dalším snahám o skryté ovládnutí agentury," uvedl Matějů, který vedl agenturu šest let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podotknul, že ani kontrolní rada agentury, ani vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace neshledaly žádná vážná pochybení v rozhodnutích a činnosti předsednictva. Podle něj začala letos na jaře nevybíravá a v akademickém světě bezprecedentní kampaň, která byla namířena "proti zcela legitimnímu a odůvodněnému rozhodnutí předsednictva neudělit podporu" dvěma projektům.

K řešení situace v grantové agentuře vyzval nědávno vládu předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Předsednictvo se podle něj dlouhodobě laxně staví k řešení problémů a rezignovalo na hledání systémových řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám