Hlavní obsah

Ústavní soud podpořil střídavou péči, je podle něj v zájmu dítěte

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) se už podruhé v krátké době plnou vahou své autority postavil za to, aby v případě tahanic o dítě soudy, pokud je to možné, nařizovaly střídavou péči. Senát v čele s Kateřinou Šimáčkovou také upozornil, že doba se změnila a výchova dítěte už není nutně jen v rukou matky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soudci se zabývali případem otce, který se domáhal střídavé péče u svých dvou dětí ve věku 11 a 9 let. Soudy děti přiřkly matce, otec se ale nevzdal a podal ústavní stížnost. A ÚS mu dal za pravdu s tím, že pokud to situace umožňuje, střídavá péče je žádoucí, aby byly pro dítě zajištěny podmínky pro všestranný rozvoj.

„Je třeba vždy vycházet z premisy, že zájmem dítěte je, aby bylo především v péči obou rodičů, pokud každý z nich poskytuje dítěti láskyplnou péči a každý svým dílem přispívá k osobnostnímu vývoji dítěte,“ konstatovala v odůvodnění soudkyně Šimáčková.

Právo na péči lze i ztratit

ÚS upozornil, že soudy by si měly pečlivě poslechnout i přání dítěte, ale nikoli tak, že by se ho bez obalu zeptaly otázkou typu: Chceš raději bydlet s tatínkem, nebo s maminkou? Senát připomenul, že se mění vnímání role otce a matky ve výchově, více otců se zapojuje do péče o potomka i v nejmladším věku, vzrůstá počet mužů, kteří odcházejí na rodičovskou dovolenou a uplatňuje se „dvoukariérní“ manželství.

„Jinak řečeno, výchova dítěte již není nutně výhradně ani převážně v rukou matky, čemuž musí odpovídat i řešení situace, kdy se manželství rozpadne a je nezbytné zajistit následnou výchovu dětí,“ uvádí se v nálezu.

Na druhou stranu však podle ÚS střídavá péče není jen právem rodičů, ale také povinností. „Pokud by rodič, jenž má dítě ve střídavé péči, toto dítě opakovaně a bezdůvodně nevyzvedával, a tím vlastně střídavou péči nevyužíval, může ztratit právo na střídavou péči, protože toto jednání je bezohledné nejen vůči druhému rodiči, ale zejména vůči samotnému dítěti,“ řekla Šimáčková.

Apel na dohodu rodičů

Ústavní soud apeloval na rodiče, aby se snažili dohodnout mezi sebou bez zásahu soudu.

„Jakkoli může být soud veden při úpravě styku rodičů a dětí těmi nejlepšími úmysly, není v jeho silách, aby vytvořil dítěti zcela harmonické výchovné prostředí, které se odvíjí primárně od vztahů mezi rodiči. Této své odpovědnosti by si měli být rodiče vědomi a také tomu přizpůsobit své vzájemné vztahy,“ uvedl soudce Jaroslav Fenyk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám