Hlavní obsah

Řevnivost je pryč, lidovci a TOP 09 se v Bruselu spojí

Právo, Oldřich Danda, Jan Martinek

Co jsme si, to jsme si, teď budeme spolupracovat. Tak by se dal vyjádřit vztah tří nových europoslanců z vládní KDU-ČSL a čtyř z opoziční TOP 09. Ti se už domluvili, že v Bruselu potáhnou za jeden provaz. Sblížilo je členství v největší europoslanecké frakci – Evropské lidové straně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Svoboda a Zuzana Roithová

Článek

„Spojit se v rámci frakce evropských lidovců je v zájmu nás všech, protože sedm hlasů je víc než čtyři a tři. Je ale samozřejmé, když je jedna strana doma v opozici a druhá ve vládě, že se budeme v domácích tématech rozcházet,“ řekl Právu lídr kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Musí se dohodnout, kdo bude za české zastoupení v lidovecké frakci oficiálně mluvit. „Budeme o tom ve středu ještě jednat v Bruselu, kde se ustavuje frakce Evropské lidové strany, ale předpokládám, že to bude pan Niedermayer, protože mají o poslance víc,“ řekl Právu Pavel Svoboda, jednička KDU-ČSL.

 Spory jsou zažehnány

Čeští lidovci nemají TOP 09 příliš v lásce, protože jí dlouho nemohli zapomenout – hlavně bývalému šéfovi KDU-ČSL a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi –, že po odchodu řady známých straníků do nové strany se lidovci nedostali do Sněmovny. Podle Svobody je to už pryč.

„Není mezi námi řevnivost, zejména proto, že za TOP 09 se do Evropského parlamentu dostali tři nezávislí a jeden kandidát za Starosty,“ řekl s trochou jízlivosti Svoboda.

Za TOP 09 se do Bruselu jako nestraník dostal vedle Niedermayera ještě bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který lídra preferenčními hlasy přeskočil, a senátor Jaromír Štětina. Stanislav Polčák, čtvrtý europoslanec za TOP 09, je místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí. Jediný z českých 21 europoslanců, který ještě neví, kam bude patřit, je předseda Svobodných Petr Mach. Předpokládá, že se přidá k frakci, kterou povede předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage.

 S Le Penovou Mach mluvil, ale nejde k ní

Naopak neplánuje, že by se přidal k francouzské vítězce voleb Marine Le Penové, o čemž ji už informoval. „Předpokládám, že se utvoří nacionalistická frakce kolem paní Le Penové a liberální, kterou bude vést Farage. Dnes jsem se v Bruselu s paní Le Penovou sešel a informoval ji, proč nechci k její frakci,“ řekl v pondělí  Právu Mach.

„Doufám, že Farage frakci utvoří. Pokud ji nedá dohromady, tak budu znovu přemýšlet. Můžu být i nezařazený poslanec,“ řekl Mach, který zatím nechtěl spekulovat o tom, jestli by se přidal k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR), jejichž českou větev dosud vedl Jan Zahradil (ODS).

Ten by přitom Macha neodmítl. „Pan Mach se hlásí k Nigelu Farageovi, ale já mám pochybnosti, jestli Farage vůbec frakci postaví. Pak se klidně můžeme dál bavit o tom, jestli bude Petr Mach členem ECR. Já bych to nepovažoval za nepřekonatelnou záležitost,“ řekl Zahradil.

ANO k třetím nejsilnějším

ECR bude mít po eurovolbách pouze dva české zástupce, prvního místopředsedu ODS Zahradila a místopředsedu strany Evžena Tošenovského, který mandát obhájil. „Nevím, jestli si budeme hrát na to, že já budu předsedou české frakce a on místopředsedou. Vzhledem k tomu, že jsme tam dva a oba jsme členy vrcholného vedení ODS, by mi to přišlo legrační,“ uvedl Zahradil.

Hnutí ANO, které má v Evropském parlamentu čtyři poslance, už písemně požádalo o přijetí do frakce evropských liberálů a demokratů ALDE. Podle lídra Pavla Teličky by se o přijetí strany do třetí nejsilnější frakce v EP mělo rozhodnout v příštích dnech, maximálně dvou týdnech. ČSSD, která získala také čtyři mandáty, zůstává v druhé nejsilnější frakci evropských socialistů. Tři komunističtí europoslanci zasednou znovu v klubu evropské sjednocené levice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám