Hlavní obsah

Zeman chce zvýšit platy ústavních soudců na úkor ÚOOÚ

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby vzrostly platy ústavních soudců, které jsou podle něj nyní nízké. Domnívá se, že by takové zvýšení představovalo ročně asi 7,5 miliónu korun. Navrhuje tuto částku vzít z výdajů na Úřad pro ochranu osobních údajů, ten podle něj nefunguje správně. Řekl to v Senátu před hlasováním o ústavních soudcích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) navštívil schůzi Senátu. Doprovází ho předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD).

Článek

„Máme tady 15 ústavních soudců a jejich platy jsou nižší než platy krajských soudců,“ zkritizoval Zeman. „Kdybych byl diktátor, jak s oblibou říkám, snížil bych platy krajských předsedů a krajských místopředsedů. Situace by se dostala do rovnováhy,“ dodal.

Připustil však, že když se někomu napřed přidá, pak se obtížně plat zase snižuje. Proto senátorům doporučil, aby podpořili návrh poslankyně Marie Benešové, který je nyní ve Sněmovně a počítá se zvýšením platů ústavních soudců. Uvedl, že pokud senátoři návrh podpoří, až se k nim dostane, bude jim vděčný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Platy ústavních soudců
Plat ústavního soudce je 55 869 korun. Mají rovněž nárok na  náhradu výdajů ve výši 30 procent platového základu a na naturální plnění ve formě služebního bytu či auta.

Výdaje na platy by podle návrhu měly ročně dosáhnout 7,5 miliónu korun. Zeman ale ví, kde tyto peníze sehnat. „Existuje úřad, který se jmenuje Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Jeho roční rozpočet činí 140 miliónů korun,“ poznamenal a upozornil, že dalších 16 miliónů bude stát roční provoz generálního ředitelství státní služby.

Šéf ÚOOÚ za rok končí, upozornil Zeman

Potom vyjmenoval sérii případů, v nichž sehrál ÚOOÚ hlavní roli. Šlo například o návrh na zavedení registru dlužníků v rámci ztransparentnění podnikatelské sféry. Tehdy se ÚOOÚ postavil proti a uvedl, že registr může vzniknout jen za podmínky, kdy údaje do něj budou přidávat pouze samotní dlužníci.

Jako další příklad činnosti úřadu popsal prezident případ, kdy ÚOOÚ nedovolil starostovi Písku vyvěsit na obecní věstník seznam neplatičů, ale ani plátců poplatků za psy.

V závěru senátory upozornil, že funkční období současného šéfa Úřadu na ochranu osobních údajů končí příští rok a prezident bude na návrh senátorů jmenovat nového.

Reklama

Výběr článků

Načítám