Hlavní obsah

České gripeny by mohly hlídat i slovenské nebe

Právo, dan

České letectvo by dokázalo po omezenou dobu zajistit ochranu vzdušného prostoru Slovenska. Je to jeden ze zvažovaných scénářů pro dobu, kdy za dva roky skončí životnost slovenských stíhaček MiG-29 a Slovensko ještě nebude mít pronajaté nebo nakoupené nové stroje. Shodli se na tom v Praze náčelníci generálního štábu české a slovenské armády Petr Pavel a Milan Maxim.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva náčelník slovenského generálního štábu Milan Maxim a jeho český protějšek Petr Pavel na Žofínském fóru, které se zabývalo armádními tématy.

Článek

Český náčelník generálního štábu Petr Pavel uvedl, že by to mohlo být pouze na omezenou dobu, protože české letectvo disponuje omezeným počtem letounů (14) a také pilotů.

„My bychom na ty čtyři měsíce byli schopni pokrýt čtyřmi letouny vzdušný prostor Slovenska,“ řekl novinářům Pavel.  Dodal, že by ochranu Slovenska museli poté převzít v rámci projektu NATO tzv. airpolicingu jiné alianční státy.

Ministr obrany Martin Stropnický na pražském Žofínském fóru uvedl, že kdyby Slovensko požádalo, mohly by české stíhačky hlídat její vzdušný prostor ihned, ale že to ještě není ošetřeno právně.

Spolupráce na obraně vzdušného prostoru se připravuje

„Česká republika je schopna v případě potřeby provádět airpolicing pro Slovensko okamžitě, existuje však řada technických, finančních a legislativních omezení, která brání zajištění této spolupráce na trvalém základě,“ řekl Stropnický.

Dodal, že se slovenským ministerstvem připravují materiál, který by mohl společnou, a tudíž efektivnější ochranu nebe umožnit už od příštího roku.

Slovensko si chce stejně jako Česko stíhačky pronajmout. Maxim uvedl, že pokud by pronajali gripeny, budou obě armády moci sdílet např. základny.

Podle českého ministra obrany se připravují i další společné projekty např. nákup letištních radarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám