Hlavní obsah

Předsedové stran se zatím na eurokomisaři neshodnou

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedové českých stran, které se po víkendových volbách dostaly do Evropského parlamentu, se zatím neshodnou na jméně jednotného kandidáta, kterého navrhnou jako budoucího eurokomisaře. Vyplynulo to z pondělní debaty sedmi předsedů v pořadu Hydepark České televize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zástupci koaličních stran stojí nadále pevně za svými kandidáty. Premiér Bohuslav Sobotka navrhuje Pavla Mertlíka, šéf ANO Andrej Babiš Pavla Teličku a Marian Jurečka, který v debatě zastoupil lidoveckého šéfa Pavla Bělobrádka, je pro bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta však ještě nabídku na případnou kandidaturu nepřijala.

Opoziční strany mezi koaličními adepty svého oblíbence povětšinou nenašly. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že nejsou schopni nikoho z trojice akceptovat. Má prý ale několik vhodných kandidátů, nechtěl je ale zatím jmenovat. „Teď je na řadě vláda a ta ať se radši ráčí snažit,“ řekl.

Předseda ODS Petr Fiala na vládu apeloval, aby neotálela a s konečným kandidátem přišla co nejdřív. „Vláda by už teď měla přijít s nějakým jménem a to jméno prosazovat,“ prohlásil. „Byli bychom rádi, kdyby vládní koalice diskutovala jméno s koalicí,“ dodal.

Mach se pustil do Babiše 

Vojtěch Filip, předseda komunistů, se nechal slyšet, že „KSČM má vybráno ty, kteří by mohli být vhodní“ a jmenoval například Jaromíra Kohlíčka.

Šéf Svobodných Petr Mach se pustil do sporu s Andrejem Babišem. Když Babiš hájil Teličku, bývalého lobbistu, tím, že by v neformálních rozhovorech mohl lobbovat za zájmy českých firem (eurokomisaři mají mít nadnárodní povahu), napadl ho Mach, že právě svého nominanta sám u šéfa Evropské komise diskvalifikoval.

Zástupci vlády ale ujistili, že jednání jsou teprve na začátku a určitě se shodnou. „Vláda se nakonec shodnout musí,“ řekl premiér, který v úterý odjíždí do Bruselu na neformální setkání předsedů vlád evropských zemí po volbách do europarlamentu. „Vláda nebude vyjednávat v České televizi, ale za stolem,“ zastal se ho vicepremiér Babiš.

Oba se shodli, že chtějí konečné jméno konzultovat s opozicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám