Hlavní obsah

ODS je spokojena – s výsledkem i odchodem Pospíšila ze Sněmovny

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jan Martinek

Občanští demokraté sice těsně po vyhlášení výsledků povinně zatleskali, ale výsledek eurovoleb (7,67 % a dva mandáty) přijali spíše se zachmuřenými tvářemi. Radost jim zřejmě kalila skutečnost, že ODS ztratila sedm mandátů, a také to, že nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů získal Jiří Pospíšil za TOP 09, kterého ODS na kongresu zařízla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Zisk dvou mandátů je ale podle předsedy strany Petra Fialy úspěch vzhledem ke krizi, kterou strana prošla, i ke kontextu, v jakém se jeho ODS nachází.

„Já jsem dlouhodobě před volbami celkem realisticky říkal, že budu považovat za úspěch jakýkoli výsledek nad 7,5 procenta. Toho výsledku jsme dosáhli,” řekl Fiala.

ODS podle něj nyní musí analyzovat krizi a události, kterými v poslední době prošla. „Spokojen budu, až ODS začne volby opět vyhrávat,” poznamenal Fiala.

Předseda ODS se vyjádřil i k volebnímu úspěchu někdejšího člena strany a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který se do EP dostal na kandidátce konkurenční TOP 09. [celá zpráva]

„Jiří Pospíšil odešel, takže nějaká moje lítost jaksi není na místě,” řekl Fiala. Pro občanské demokraty je však Pospíšilův úspěch i pozitivem, neboť jeho poslanecký mandát v dolní komoře českého parlamentu opět připadne ODS, uvedl.

Konkurence Svobodných 

Jiní členové ODS doufali, že výsledky budou lepší, a další neskrývali zklamání z úspěchu strany Svobodných Petra Macha. [celá zpráva] Právě s nimi ODS soutěžila o euroskeptické voliče.

„Nic moc,“ glosoval vyhlášení voleb exministr obrany a bývalý místopředseda ODS Alexandr Vondra, který se do hlavního štábu přišel podívat.

„Máme tam Macha. To je blbý,“ byla zase první slova místopředsedy ODS Evžena Tošenovského, který byl jeden ze dvou, kromě lídra Jana Zahradila, který své křeslo obhájil.

„Měli jsme nejlepší kampaň, co kdy byla: měla téma, gradaci a šťávu. Čelili jsme nebývalému mediálnímu tlaku a reziduím minulosti,“ prohlásil první místopředseda občanských demokratů Jan Zahradil. Výsledek voleb podle něj ukázal, že „ODS stojí, není na kolenou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám