Hlavní obsah

Tři vlasy v polívce je dost, komentoval Schwarzenberg těsnou prohru s ANO

Právo, Novinky, dan, rei
Aktualizováno

Jen o 0,17 procenta méně hlasů získala v evropských volbách TOP 09 oproti hnutí ANO. Předseda strany Karel Schwarzenberg si v té souvislosti posteskl, že vyhráli populisté.

Foto: Petr Horník, Právo

Oslavy u TOP 09. Na snímku Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Luděk Niedermayer.

Článek

TOP 09 získala v europarlamentu čtyři mandáty stejně jako ANO. To podle Schwarzenberga není málo. V té souvislosti připomněl rčení: „Tři vlasy na hlavě je poměrně málo, tři vlasy v polívce je poměrně dost.“

Schwarzenberg si posteskl, že vyhráli populisté, když uvedl, že by si spíš přál, kdyby „topku“ porazila „opravdová, klasická, demokratická strana“.

Jedničku Nidermayera přeskočil Pospíšil

TOP 09 se vyplatilo dostat na kandidátku bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který opustil Občanskou demokratickou stranu. Pospíšil získal nejvíce preferenčních hlasů vůbec a přeskočil jedničku na kandidátce TOP 09, bývalého člena bankovní rady ČNB Luďka Niedermayera. [celá zpráva]

„Pro mě to vůbec není divné,“ komentoval Schwarzenberg a upozornil, že Niedermayer na rozdíl od Pospíšila nebyl politik a neměl takový okruh podporovatelů, kteří by ho kroužkovali.

ODS bere Pospíšilovo místo ve Sněmovně

Podle Pospíšila voliči – zvláště v Plzeňském kraji – pochopili, že není pouhý přeběhlík a že měl k odchodu z ODS důvod.

Ani ODS ale podle slov jejího předsedy Petra Fialy nemusí Pospíšilova úspěchu litovat, protože ODS získá v Poslanecké sněmovně jeho uprázdněné místo.

Občanští demokraté získali 7,5 procenta hlasů a dva mandáty. Podle Fialy to bylo maximum, kterého mohla strana dosáhnout.

Kalousek předával svítící meč
V sídle TOP 09 zavládla euforie. Takový výsledek nečekal nikdo. Předseda strany Karel Schwarzenberg v nadsázce řekl, že prohráli o fous.
První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek po prvním zveřejnění výsledků otevřel láhev sektu a směrem k novinářům čekajícím na tiskovou konferenci pronesl: „Nejdříve povinnost a potom zábava.“
Poté lídrovi kandidátky Luďku Niedermayerovi předal svítící meč z filmu Hvězdné války a jako pasovaného rytíře ho mečem poplácal po ramenou se slovy: „Ať tě síla provází.“

Reklama

Výběr článků

Načítám