Hlavní obsah

Chebsko zasáhlo zemětřesení

• Aktualizováno

Chebsko v sobotu odpoledne zasáhlo zemětřesení. Otřesy o síle kolem čtyř stupňů Richterovy škály byly podle prvotních informací cítit až několik desítek kilometrů od epicentra.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Seismická aktivita (ilustrační foto)

Článek

První údaje z Evropsko-Středomořského seismologického centra uvádějí magnitudu 3,9 stupně, automatická lokalizace České národní seismické sítě uvádí dokonce 4,1 stupně.

Ačkoli jsou otřesy na Chebsku časté, sobotní odpolední otřes byl za poslední dobu nejsilnější, uvádějí svědci.

"Lidé mi říkali už včera, že cítili otřesy, ale dnes to bylo opravdu hodně. Ale když to budou jen takové otřesy, tak to ještě jde," řekl v sobotu pár minut po odpoledním otřesu starosta Nového Kostela na Chebsku Oto Teuber.

”V 16:35 jsem v domě ucítil silný otřes, který ještě pár vteřin dozníval. V našem městě jsme na zemětřesení relativně zvyklí. Otřesy přicházejí pravidelně v několikaletých intervalech, chodí většinou v jakýchsi "rojích" a zpravidla trvají několik dnů či týdnů. Tento jednorázový otřes však přišel bez jakéhokoli varování a je zatím jediný,” popsal Novinkám Mikuláš Zoubek z Kraslic.

Epicentrum bylo těsně u hranic

"Pocítili to lidé nejen doma, ale i ti, kteří byli venku. Otřesu předcházelo u nás obvyklé dunění, jako by jel pod nohama vlak a pak přišel otřes. Bylo to vidět i na ptácích, kteří v hejnech vzlétli ze stromů," popsal zemětřesení pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku, kde je také jedna z měřících stanic.

Aktuální seismogramy na webových stránkách Geofyzikálního ústavu České akademie věd zachytily otřes už dopoledne. Ten odpolední byl ale ještě silnější. Automatické systémy uvádějí epicentrum těsně za hranicemi s Německem.

Poslední silnější zemětřesný roj zasáhl Chebsko loni v dubnu. Tehdy magnituda otřesů dosahovala 2,5 stupně. Zemětřesení na Chebsku jsou častá a zem se zde chvěje, byť neznatelně, téměř pořád. Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám