Hlavní obsah

Bouřky zvýšily hladiny řek na Vysočině

Aktualizováno

Intenzivní deště zvýšily v noci hladiny řek na Vysočině. Večer stoupla na druhý stupeň Sázava a na tomtéž stupni se stále drží její přítok Šlapanka na Mírovce. Na první stupni je Trnava v Červené Řečici u Pelhřimova. Intenzivně pršet by mělo i v průběhu soboty.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od pátečního večera do sobotního ránaVideo: ČHMÚ

 
Článek

Už v pátek večer stoupla Sázava. Meteorologové předpokládali, že by krátce mohla dosáhnout až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Hladina ale naštěstí klesla.

"Šlapanka vystoupala k 06:00 na 201 centimetrů s průtokem 18 kubických metrů za vteřinu. Zatím je na setrvalém stavu, ještě chvíli potrvá, než začne klesat. Trnava už kulminovala a klesá," řekla Horáková.

Hasiči čerpali vodu ze sklepů

Hasiči na Vysočině zasahovali během noci kvůli silným dešťům doprovázejícím bouřku u šesti desítek událostí. Nejvíc výjezdů měli na Žďársku a Jihlavsku. "Na Žďársku evidujeme více než 30 zásahů, z toho jich byly dvě třetiny přímo ve Žďáru, kde jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů," řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na Jihlavsku řešili hasiči zatopené sklepy například ve Stříteži, Dobroníně či Herolticích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám