Hlavní obsah

Babišová hlasovala dvakrát, napoprvé neplatně. Zřejmě porušila zákon

• Aktualizováno
Právo, Novinky, val, rsk

Monika Babišová spolu se svým partnerem ministrem financí Andrejem Babišem dorazila v pátek do volební místnosti na pražském Chodově mezi prvními. Hlasování v Evropských volbách si ale odbyla hned dvakrát. Za plentou jí navíc pomáhal její partner Andrej Babiš.

Babišova partnerka volila dvakrátVideo: Novinky

 
Článek

Babišová napoprvé vhodila do urny hlasovací lístky bez obálky. Komise ji na pochybení, kvůli němuž by byl odevzdaný hlas neplatný, upozornila a nechala ji volbu zopakovat, tentokrát už správně.

Problémům ale nebyl konec. Když se Babišová odebrala znovu za plentu, s úpravou lístku jí tam pomáhal i Babiš. Zákon přitom uvádí: "V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, a to ani člen okrskové volební komise."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky měla okamžitě zasáhnout okrsková volební komise. Státní volební komise bude případ řešit jen v případě, pokud kvůli tomuto pochybení dostane stížnost. Okrskové volební komisi ale podle něj postih nehrozí.

Komise měla Babišovou předem upozornit, že hlasovací lístek vhazuje do urny bez hlasovací obálky, uvedl Řepka. Pokud tomu ale nezabránila, "je na celé okrskové volební komisi, aby případným hlasováním rozhodla, jak v daném případě postupovat", dodal mluvčí.

Babiš: Očekávám výzvu k rezignaci

Babiš na prohřešek reagoval v nadsázce: „Byla to moje největší chyba v politické kariéře. Očekávám, že mě opozice a všechny matrixová média nyní vyzvou k rezignaci.“

Podobnou nepříjemnost při loňských prezidentských volbách prožil kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09), který nedopatřením vhodil do urny lístek bez úřední obálky.

Malér, kdy byli na okamžik za plentou dva lidé, zažil při volbách do Poslanecké sněmovny v červnu 1998 tehdejší prezident Václav Havel. Ve volební místnosti v Lánech byl za plentou na krátký okamžik společně s manželkou Dagmar.  Prezidentský mluvčí tehdy uvedl, že  Havlova žena vstoupila za plentu až v okamžiku, kdy už prezident odcházel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Monika Babišová při prvním hlasování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám