Hlavní obsah

Musíme si v Evropě napravit pověst, řekl Babiš po volbě

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš spolu s partnerkou Monikou odvolili krátce po otevření volebních místností na pražském Chodově. Babiš poté novinářům řekl, že je potřeba, aby si Češi v Bruselu napravili pověst. Nabádal také k tomu, aby čeští europoslanci vystupovali v Evropském parlamentu jednotně.

Andrej Babiš volí do Evropského parlamentu Video: Novinky

 
Článek

„Jde o to, abychom tam byli aktivní, aby nás bylo konečně slyšet. Doposud jsme do Evropského parlamentu posílali různé politické kandidáty a ti tam asi šli za odměnu,“ řekl Babiš. „Těžko si můžeme teď stěžovat, že bychom chtěli něco navíc, když jsme nebyli schopni se za deset let skutečně aktivně zapojit. Měli jsme tam víc ostudy než užitku,“ dodal.

Zároveň nabádal k tomu, aby zvolení čeští zástupci vystupovali v Evropském parlamentu jednotně a hájili český zájem bez ohledu na frakce. „Měli bychom zapomenout, že jsme konkurenti. Český zájem v Bruselu by měl být jednotný,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš volil na základní a mateřské škole Květnového vítězství na pražském Chodově.

Odmítl, že by výsledek právě započatých voleb ovlivnil tuzemskou politickou scénu. Co se týče volby eurokomisaře, nejlepší by podle něj bylo, kdyby o něm lidé rozhodli v nějaké formě hlasování. Uvítal by také společnou televizní debatu kandidátů, kde by lidé měli možnost se o každém něco dovědět.

Manželka ministra zazmatkovala

Zuzana Roithová, o které jako o kandidátce na eurokomisařku uvažují lidovci, by podle něj nebyla špatným kandidátem, „ale ona je asi moc slušná dáma, je potřeba mít i lokty, abychom prosadili naše zájmy“.

Babiš nepředpokládá příliš velkou volební účast. Pro své hnutí by bral nejraději vítězství, nevyloučil ale, že ANO skončí navzdory průzkumům třeba až na třetí příčce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám