Hlavní obsah

Lídři do parlamentu v závěrečné debatě EU nešetřili. Hlavně kvůli Ukrajině

Novinky, Václav Lang
Praha

Lídři dvanácti stran kandidujících do Evropského parlamentu se ve čtvrtek večer sešli v poslední televizní debatě České televize před páteční a sobotní volbou. Kritikou vůči Evropské unii nešetřili, a to zejména kvůli její roli ohledně dění na Ukrajině.

Foto: repro ČT

Lídři českých politických stran pro volby do Evropského parlamentu v debatním pořadu České televize

Článek

Debata, kterou ČT přenášela z pražského Kongresového centra, se nesla v poklidném duchu. Jednotliví kandidáti se jen zřídkakdy pouštěli do osobních střetů. Naopak si v některých tématech notovali, například co se týče role Evropské unie vůči konfliktu na Ukrajině.

Nejradikálnější rétoriku zvolil čestný předseda a volební lídr Věcí veřejných Radek John. Evropskou unii osočil například z toho, že chce státy střední Evropy použít jako „pokusné králíky“ při zavádění geneticky upravených potravin.

Bezzubá EU

Vadí mu, že je EU vůči dění na Ukrajině bezzubá a neschopná vyjednávat. „Evropská unie zcela selhala jako vyjednávač,“ řekl John a upozornil, že poté, co nebyla dodržena dohoda mezi Majdanem a Kyjevem, EU raději dělala, že nic nevidí.

Zdatně mu sekundoval Roman Škrabánek z hnutí Úsvit. Také on uvedl, že EU je v tomto smyslu bezzubá a případné sankce vůči Rusku se mohou nakonec obrátit vůči ní. Správnou cestou je podle něj trojstranné jednání Evropské unie s Ukrajinou a Ruskem.

Lidovec Pavel Svoboda má za to, že je potřeba demonstrovat Moskvě sílu. „Rusko rozumí jen silným postojům. Bohužel,“ uvedl.

Zahradil poděkoval

Naopak jednička na kandidátce ČSSD Jan Keller uvedl, že „to nebude tak horké“. Podotkl, že se zahraniční politika EU vytváří soustavně řadu let, a nepředpokládá, že by tempo vývoje na Ukrajině bylo svižnější. Přiznal však, že nedodržení dohody mezi demonstranty na Majdanu a tehdejší ukrajinskou vládou bylo „fackou Evropě“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zaujal neutrální postoj, když připomněl, že se v neděli konají na Ukrajině prezidentské volby, které situaci ovlivní. „Doufám, že povedou ke stabilizaci,“ řekl a neodpustil si kritiku: „Evropská unie nesehrála svou roli dobře.“ České politiky pokáral za to, že se vůči tamnímu konfliktu nevyjadřovali jednotně.

Euroskeptickému Janu Zahradilovi (ODS) nezbývalo než kvitovat kritické postoje takto. „Mám z toho radost, protože to ukazuje, že ten zdravě kritický postoj se prosazuje,“ pochválil, ale zároveň poradil ostatním stranám, aby byly příště originální a nekopírovali postoj ODS.

Debata o ekonomice

Debata se vedla také o vlivu Evropské unie na českou ekonomiku. Svoboda ocenil, že část národní ekonomiky funguje nezávisle, ale většina je zároveň do značné míry propojena s ostatními evropskými státy. „Z tohoto propojení plyne všem členským státům prospěch,“ zdůvodnil, proč je podle něj nutné pokračovat v ekonomické integraci.

Také Zahradil uvedl, že české ekonomice zůstalo na národní úrovni ještě mnoho kompetencí, v rukou vlády jsou například přerozdělovací procesy nebo daňová politika. Přesto se Evropský parlament snaží evropské ekonomiky „zažehlit do jednoho právního rámce“, varoval.

Petr Hannig ze Strany zdravého rozumu (dříve Suverenita – blok Jany Bobošíkové) je rozhodně proti hlubší integraci: „To už jsme si zažili v RVHP, to už asi nechceme.“ Petr Mach (Svobodní) se podle svých slov snaží na EU vidět to dobré, jako je volný společný obchod, vadí mu ale diktát sazby DPH, daně z elektřiny nebo povinnosti zavést jednotnou měnu. Takové normy podle něj vedou k poklesu ekonomik a vysoké nezaměstnanosti.

Anketa

Budete hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 10288 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám