Hlavní obsah

Nejviditelnější ministr Chládek na odstřel? Spekuluje se o vládní rošádě

Právo, Jan Martinek, Karolina Brožová
Praha

Spekulace o vládní rošádě, kde by si ČSSD a ANO měly prohodit některá vládní křesla, opět nabývají na síle. Tentokrát ale naznačují, že první na odstřel by mohl být ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek.

Článek

Ten sice platí za nejproduktivnějšího ministra Sobotkovy vlády a bezmála neuplyne den, kdy by nepřišel s nějakým nápadem, jak vylepšit české školství, na druhé straně se však ani jeho kolegům nezamlouvají mediální zkazky o příliš tvrdém stylu, s jakým údajně zachází s podřízenými.

To, že se ministerské křeslo pod Chládkem kýve, sdělilo včera Právu několik zdrojů z ČSSD, všichni pod podmínkou anonymity.

„Hodně lidí chce, aby Chládek z vlády odešel. Jenže soc. dem. nechce, aby to vypadalo, že měla neschopného ministra, a tak se má odvolání uskutečnit v rámci výměny ministerstev s hnutím ANO,“ řekl Právu jeden z poslanců soc. dem., který si nepřál být jmenován. Rošáda by se podle něj měla odehrát do dvou měsíců.

Výměna Válkové?

Ministerstvo školství by tak mělo připadnout hnutí ANO, které by do jeho čela posadilo poslance a šéfa školského výboru Jiřího Zlatušku. ČSSD by za to měla získat resort spravedlnosti, ze kterého by byla odvolána ministryně Helena Válková (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Prof. Jiří Zlatuška

Ta některými kroky, například odvoláním generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, proti sobě popudila mnoho politiků a spekuluje se, že to má ve vládě spočítané. Nad otázkou, kdo by obsadil její místo, však prý v ČSSD stále visí otazníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlivosti Helena Válková (ANO)

Jedním z kandidátů by mohl být předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc. Ten kvůli svému angažmá v povolebním puči figuruje na Sobotkově černé listině. Premiér mu prý nedůvěřuje a nechce ho do Strakovky pustit, byť jeho umístění do čela výboru naznačilo, že největší hroty jsou otupeny.

Křeslo by tak mohl obsadit třeba ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, předtím však figuroval jako stínový ministr spravedlnosti ČSSD.

Chládek nechtěl spekulace, že by mohl  Sobotkův kabinet opustit jako první, komentovat. „Nic takového jsem neslyšel, a tak se k tomu nemůžu vyjádřit,“ řekl Právu. Už dříve označil mediální spekulace, že šikanuje podřízené, za pomlouvačnou kampaň. [celá zpráva]

Jiný zdroj z ČSSD hovořil o tom, že na premiéra zatlačili koaliční partneři, aby Chládka vyměnil. To Sobotka popřel. „Nic takového se nestalo,“ napsal premiér Právu. Uvedl, že jeho vláda je stabilní. Podobně se vyjádřil šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš, který spekulace o nátlaku označil za nesmysl.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám