Hlavní obsah

První tropický den: v Plzni bylo přes 30 stupňů

Aktualizováno

V Plzeňském kraji meteorologové zaznamenali první tropický den letošního roku. V Bolevci na severu města zjistili 30,5 stupně Celsia, což byla pro čtvrtek nejvyšší teplota na území ČR. Podobně vysokou teplotu naměřili i v Domažlicích. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Článek

Teplotní rekordy pro dnešní den padly v Česku už na 16 stanicích měřicích déle než 30 let.

„V Plzni - Bolevci jsme naměřili odpoledne 30,5 stupně, v Domažlicích o jednu desetinu méně,“ řekla Právu Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Dosavadní rekord pro 22. květen byl z roku 2007, tehdy se ve Staňkově rtuť teploměru vyšplhala na 29,9 stupně.

„Na jiných stanicích v Plzeňském i Karlovarském kraji jsme se ve čtvrtek přes třicítku nedostali,“ doplnila Suchá.

Rekordy překonaly i další stanice. Například Přimda v Českém lese na Tachovsku měla 27,8 stupně, to je o 1,3 stupně více, než byl dosavadní rekord z roku 2006.

V Karlovarském kraji bylo nejtepleji v Chebu, kde meteorologové naměřili 29,5 stupně, o stupeň víc, než byl dosavadní rekord z roku 2007.

Na jihu Čech šest rekordů 

Na jihu Čech padlo ve čtvrtek hned šest teplotních rekordů. Největší hodnotu naměřili meteorologové ve Vyšším Brodě u lipenské vodní nádrže 29,1 stupňů Celsia. „Byl tam pokořený rekord z roku 2007, kdy bylo 27, 3 stupně,“ sdělil Právu Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Dále poznamenal, že ke třiceti stupňům se blížila teplota v Českých Budějovicích, kde přístroje ukázaly 28,8 stupně. Rekord z roku 1950 31,2 stupně, ale pokořený nebyl. Naopak nejvyšší teploty na den 22. května byly také například na Churáňově 23,3 stupně nebo v Lenoře 27,7.

V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji v Karviné, kde meteorologové naměřili 29,6 stupně Celsia. Na čtyřech místech kraje padly teplotní rekordy a horko bude i v pátek.

Rekordní teplo i v Praze

Rekordy padaly i v hlavním městě. V Klementinu naměřili 29 stupňů Celsia, stejnou hodnotu zaznamenala i stanice v Libuši. V Průhonicích u Prahy má nový rekord hodnotu 29,1 stupně Celsia.

Naproti tomu v pražské Ruzyni byla teplota o něco nižší. Teploměr tam ukazoval 26,9 stupně, přičemž dosavadní 64 let starý rekord má hodnotu 29,6

K tropickým 30 stupňům Celsia by měly teploty v Česku vystoupat i v pátek, poté podle předpovědi přijde studená fronta. Už od pátečního odpoledne zasáhnou české kraje, Prahu a Vysočinu velmi silné bouřky, které ojediněle může doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr s rychlostí nad 70 kilometrů za hodinu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám