Hlavní obsah

Kroupy a přívalové deště, teplý víkend budou kazit bouřky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ras, jas

Příliv teplého vzduchu od jihu bude pokračovat. Ale už v pátek začne přes naše území přecházet od západu studená fronta, která nad střední Evropou udrží nevýraznou oblast nižšího tlaku vzduchu. Objeví se tak přeháňky a silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v této souvislosti ve čtvrtek výstrahu pro všechny české kraje a Vysočinu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Během pátečního odpoledne se budou postupně od západu vytvářet četné bouřky, které budou ojediněle intenzivní s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, ojediněle kroupami a nárazy větru kolem 72 kilometrů v hodině. Večer budou bouřky nejčetnější ve východní polovině Čech a v noci na sobotu se budou velmi zvolna přesouvat nad Českomoravskou vrchovinu a západní Moravu,” upozornili meteorologové. Varování platí od pátečních 14 hodin.

Spíše ojediněle by se měly silné bouřky objevovat rovněž o víkendu a v příštím týdnu.

Příjemné teploty zůstanou

Pranostika „Na svatého Filipa tráva silně rozkvítá” příliš nepotěší zahrádkáře, kteří se budou muset více ohánět se sekačkou, ale i alergiky. Zvláště ti budou v bouřkách více trpět, protože alergeny se stanou agresivnější, řekla Novinkám ve čtvrtek Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Ve čtvrtek bude přes den ještě skoro jasno, na jihozápadě Čech se ale bude postupně obloha zatahovat a odpoledne by se mohly objevit první přeháňky. Teploty budou stále ještě vysoké v rozmezí 26 až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C, na Šumavě 24 °C. Na jižní Moravě, Českomoravské vrchovině a v severovýchodních Čechách čekáme vítr s nárazy kolem 50 km/hod.

V pátek se počasí příliš nezmění. Mělo by být skoro jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti. Odpoledne se objeví přeháňky a bouřky, zpočátku v Čechách, později odpoledne a večer i na Moravě a ve Slezsku. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní pak budou opět atakovat třicítku, na západě by mělo být o něco chladněji, kolem 25 °C. V bouřkách se zase objeví vítr s nárazy kolem 72 km/hod.

V sobotu čekáme převážně oblačno, na většině území se znovu objeví přeháňky a bouřky. Ojediněle mohou být opět intenzivní s kroupami a srážkovými úhrny kolem 40 mm. Ráno čekáme ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní pak 22 až 26 °C. Vítr v bouřkách znovu o rychlosti 72 km/hod.

V neděli se obloha mírně protrhá. Mělo by být polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, zejména v jihovýchodní polovině území. Ojediněle intenzivní bouřky s kroupami a srážkovými úhrny kolem 40 mm. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní zase o něco povyskočí na 23 až 27 °C. V bouřkách opět vítr 72 km/hod.

V pondělí má být polojasno až oblačno. Na většině území ale musíme zase počítat s přeháňkami  a bouřkami, zejména odpoledne a večer. Ojediněle se objeví intenzivní bouřky. Ráno se zase mohou objevit i mlhy. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, nejvyšší denní 23 až 27 °C. Rychlost větru se nemění, v nárazech v bouřkách dosáhne 72 km/hod.

Od úterý do čtvrtka se ráz počasí nezmění. Čekejme polojasno až oblačno. Na většině území se opět objeví přeháňky a bouřky, zejména odpoledne a večer. Ojediněle může být déšť i intenzivní. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní se pak budou pohybovat od 22 do 27 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám