Hlavní obsah

Odměny úředníků nepřesáhnou 25 procent ročního platu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Odměny úředníků se zastropují na 25 procentech jejich ročního platu, shodla se ve středu večer koalice. Zároveň budou v souvislosti s novým služebním zákonem zrušeny smluvní platy. Na zákoně o státní službě je podle premiéra Bohuslava Sobotky 99procentní shoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Koaliční rada se ve složení premiér Bohuslav Sobotka, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda lidovců Jan Bartošek sešla ve středu večer, aby dokončila jednání o připravované novele zákona o státní službě. Na její větší části se její členové dohodli už v pondělí, ve středu zbývalo dořešit především platy úředníků.

Dohodli se nakonec na tom, že budou zrušeny smluvní platy úředníků. Zároveň budou zastropovány jejich roční odměny na 25 procentech ročního příjmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka připomněl, že v minulosti odměny „některých oblíbenců“ tento limit vysoce přesahovaly. Například šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová (dnes Nečasová) měla měsíční odměny i kolem 200 tisíc korun.

Premiér podotkl, že shoda napříč koalicí ohledně služebního zákona činí 99 procent. „Už jsme se hodně přiblížili definitivní podobě pozměňovacího návrhu,“ konstatoval.

Zástupci koalice se shodli také na tom, že budou chtít, aby lidé, kteří nestrávili ve státní službě tři roky, museli skládat úřednické zkoušky. Dořešení tohoto detailu ale Sobotka označil za součást množiny skrývající se pod posledním jedním procentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám