Hlavní obsah

Vláda schválila výjimku pro nekvalifikované pedagogy

Novinky, Václav Lang
Praha

Kabinet na svém středečním jednání schválil novelu zákona o pedagogických pracovnících. Ta mimo jiné zavede výjimku, aby nevystudovaní pedagogové mohli učit i po lednu příštího roku. Novinkám to potvrdil ministr školství Marcel Chládek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

„Ředitel školy, který zaměstnává velké procento nekvalifikovaných pedagogů, může dostat výjimku. Pokud potvrdí, že je prokazatelné, že nemůže zajistit výuku kvalifikovanými pedagogy, může dostat výjimku," sdělil už dříve Chládek. [celá zpráva]

Zákon o pedagogických pracovnících, který platí od roku 2004, stanovil napřed na začátek příštího roku povinnost mít na školách pouze kvalifikované pedagogy, tedy ty, kteří mají vysokoškolské vzdělání pedagogického zaměření. Chládek ale před několika týdny couvnul a nechal urychleně vypracovat novelu, která by umožnila pro takovéto učitele výjimky. Hrozí totiž, že by jinak školství přišlo o tisíce učitelů.

Chládek nicméně chce, aby se takoví učitelé dovzdělávali, a dohodl se se zástupci pedagogických fakult, že otevřou mimořádné termíny, v jejichž rámci by si zájemci mohli požadované vzdělání doplnit. Ministr zároveň stanovil plošné výjimky, kdy by se učitelé dovzdělávat nemuseli. Jedná se o lidi starší 55 let s více než 20letou praxí ve školství, rodilé mluvčí, kteří učí cizí jazyk, nebo učitele odborných předmětů, kteří však budou moci na škole pracovat jen na poloviční úvazek.

Součástí novely má být i registr učitelů, který jednoznačně řekne, kolik pedagogů má jakou odbornost a na jakých školách učí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám