Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj má v účetnictví chyby za 25 miliard

Praha
Aktualizováno

V účetnictví ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2012 jsou chyby za 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky v pondělí oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Podle kontrolorů jsou účetní předpisy v některých případech nejednoznačné, takže umožňují různé výklady. Rozdílnými výklady se hájí ministerstvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontroloři prověřovali závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu týkající se ministerstva, účetní závěrku a finanční výkazy. "Účetnictví MMR nebylo v roce 2012 správné ani úplné. Ministerstvo totiž například nevykázalo zálohy na transfery ve výši 14,7 miliardy," sdělila Málková.

Transferové platby jsou například výplaty dávek a důchodů a u MMR předfinancování evropských dotací. Právě v případě transferů jsou ale podle NKÚ účetní předpisy nejednoznačné. "Předpisy lze vykládat různými způsoby. Různé výklady pak mohou vést k významně odlišnému zobrazení skutečností v účetní závěrce," uvedla mluvčí kontrolorů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fakticky žádné peníze nechybí, brání se resort

"Většina nesprávností vznikla rozdílným výkladem způsobu zaúčtování transferů peněz z Evropské unie na straně MMR a na straně NKÚ, kdy sám NKÚ tento rozdílný výklad připouští. Ministerstvo není tvůrcem těchto předpisů, proto požádalo o závazný výklad ministerstvo financí," sdělila mluvčí ministerstva Radka Burketová.

"Z věcného hlediska veškeré finanční toky účetnictvím prošly, byly jím zachyceny a mohou v něm být do haléře dohledány," uvedla.

Špatně vyúčtovaný dlouhodobý majetek  

"NKÚ nejednoznačnost účetních předpisů opakovaně kritizoval v několika předchozích kontrolách," doplnila. Kontrolní úřad ovšem ve zprávě o výsledcích prověrky zároveň upozornil, že chyby MMR mnohonásobně překročily stanovenou hladinu významnosti.

Ministerstvo v roce 2012 nesprávně vyúčtovalo například dlouhodobý majetek. Úřad odhalil i neúplnost účtů o bezúplatně nabytých licencích k informačním systémům Monit a Benefit nebo o odpisech majetku.

"Kontroloři také zjistili, že ministerstvo porušilo rozpočtovou kázeň, když pod záštitou ministra poskytlo 3,2 miliónu korun občanským sdružením, obcím, obchodním společnostem a jedné obecně prospěšné společnosti. Ministerstvo přitom podle platných právních předpisů takto peníze poskytnout vůbec nemůže. NKÚ toto porušení rozpočtové kázně nahlásil příslušnému finančnímu úřadu," oznámila mluvčí kontrolorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám