Hlavní obsah

Jednací řád umím, Kalousek čekal na moji chybu, říká Jermanová

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová zažila minulý týden v předsednickém křesle horké chvilky, když se do ní po chybách v řízení schůze pustil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. V rozhovoru pro Novinky přiznala některé omyly, ze strany Kalouska šlo ale podle ní o předem připravené divadlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslava Jermanová (ANO) a Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) na zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

Před týdnem se do vás pustil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kvůli chybám v řízení schůze. Už jste to vstřebala?

Některé věci nezapomenete nikdy a tohle je jedna z nich. Jako ženu mě to velmi mrzí, jako politička se s tím učím žít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dáváte si teď při řízení schůze větší pozor?

Ono řízení schůze není tak jednoduché, jak vypadá, protože Sněmovna je živý organismus. Tím, že poslanci telefonují, baví se mezi sebou, odcházejí, přicházejí, hlásí se vám do rozpravy, pak vám zmizí někam jinam, nebo je jich třeba málo na hlasování, si sice můžete dávat maximální pozor, ale pak přijdou věci, které vám ten koncept úplně rozhodí. Přicházejí i situace, které jsou nové i pro staré harcovníky, a i organizační odbor třeba rychle řeší, co s tím, protože neví.

Nejste schopná řídit Sněmovnu, vyčetl Kalousek Jermanové

Pozor si dávám, jednací řád umím. Akorát někteří poslanci kouknou do jednacího řádu a už jim ty souvztažnosti, které já třeba vidím a vím, proč to říkám, nedobíhají. Takže si dávám pozor vždycky, ale prostě někdy se stane chyba. Jsem jenom člověk, chybuji, ne vždy mám svůj den. I místopředsedkyně má své dny.

Spousta lidí namítá, že máte k dispozici řadu legislativců a měla jste víc využívat jejich pomoc, když jste před týdnem při řízení schůze chybovala.

Já jsem se s nimi samozřejmě radila. Učím se to, pořád za nimi chodím, učím se prezidiálky, vysvětlují mi věci, já se ptám třeba i na dotazy, které je nenapadnou, protože jsem nový člověk a předvídám problémy, které můžou přijít. Ale v tu chvíli ten legislativec nemůže stát za vámi a říkat vám: dělejte to takhle nebo takhle. Diváci si určitě všimnou, že když nevím, tak na legislativce mrknu a rozebírám danou záležitost s nimi, jestli je to v pořádku, nebo není. Ale někdy se stane, že ani oni v tu chvíli neumí rychle reagovat.

Radila jste se s nimi i tehdy, když jste si brala 15minutovou pauzu a vstala z předsednické židle?

Ale to jsem věděla, že si tu pauzu vzít můžu. Měla jsem školení od legislativců, kteří mi řekli, že když bude nějaký problém a já si v tu chvíli nebudu vědět rady, tak ať si vezmu pauzu, že přiběhnou a že to budeme řešit společně. A tak jsem to udělala, řešila jsem to s místopředsedy, přiběhli i z organizačního a legislativního odboru. Dokonce jsem se z toho křesla zvedala v okamžiku, kdy byla přerušena schůze. To jsou takové souvztažnosti, které ani ti staří harcovníci nepostřehli, ale já si tu přestávku můžu vzít, můžu schůzi přerušit.

Takže námitka Miroslava Kalouska, že jste schůzi de iure ukončila, když jste opustila křeslo, aniž byste vypnula hlasovací zařízení, byla mylná?

Samozřejmě. Jsem přesvědčená o tom, že to bylo dobře připravené a sehrané divadlo naší opozice. Prostě čekali na moji chybu. Možná byla chyba, že jsem na to nereagovala. Ale ten osobní útok mně vůbec nebyl příjemný, nejsem zvyklá, že se muži takto chovají k ženám. Já jsem v tu chvíli považovala za lepší tu trapnou situaci přejít a pokračovala jsem v jednání dál. Věděla jsem, že můžu pokračovat. Kdyby si pan Kalousek byl jistý, tak by navrhl, že schůze je neplatná. Což neudělal. Protože věděl moc dobře, že lhal, jen aby mě zesměšnil.

S Kalouskem jste si to ještě vyříkávali?

Já si s ním nemám co vyříkávat, žádný konflikt s ním nemám. Jestli on vůči mně cítí nějakou zášť, nebo mu osobně vadím, tak v tuhle chvíli tady nejsem pro pana Kalouska, ale pro své voliče.

Jinak spolu máte korektní vztahy? Zdravíte se?

Zdravíme se.

Přemýšlela jste v uplynulém týdnu o tom, že byste rezignovala na funkci místopředsedkyně Sněmovny.

Pořád nevidím důvod, protože spoluúčast na vedení Sněmovny není jenom řízení schůze, je to dalších tisíc aktivit, které vykonávám, a pan Kalousek ostatně i řekl, že reprezentuji Sněmovnu velmi dobře. Myslím si, že po čtyřech měsících, nebo jak dlouho ve funkci jsem, a po pár řízeních, kterých opravdu bylo pár, není důvod, abych skládala funkci. Jestliže jsou tady poslanci, kteří jsou trestně stíhaní nebo jsou vydáváni k trestnímu řízení, soudí se a nepokládají funkce, tak nevidím důvod, proč bych to měla udělat já, když udělám chybu při řízení Sněmovny, kterou dělá každý.

Nepřemýšlela jste ani na chvilku o tom, že byste řízení přenechala někomu jinému?

Napadla mě jen jedna věc, že projev, který měl (Kalousek), je zrovna ten styl, který nemáme zapotřebí nikdo z nás, a byl to jediný moment, kdy mě napadlo, jestli to mám zapotřebí. Nicméně na druhou stranu jsem dostala spoustu podpůrných e-mailů, smsek a ta odezva, ta podpora lidí je úžasná, já je v tomhle nezradím.

Když to teď přeženu, nebudu vzdávat funkci kvůli tomu, že jsem udělala chybu, za kterou jsem se potažmo omluvila všem poslancům. Není to nic zásadního, vlaky se nesrazily, nikdo neumřel, nikde jsem nezpůsobila žádnou závažnou újmu tomuto státu jako mnozí jiní z Poslanecké sněmovny. Nevidím důvod - a nechci, aby to vyznělo arogantně, protože to říkám se vší pokorou - proč bych měla tuhle funkci pokládat. Myslím si, že všichni jsme lidi, všichni jsme omylní a všichni chybujeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám