Hlavní obsah

Sobotka si zve Stropnického na kobereček: Paralela s rokem 1968 je nešťastná

– Praha
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si zve na kobereček ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kvůli jeho vyjádření ohledně možného působení vojsk NATO na českém území. Sobotkovi vadí zejména ministrovo přirovnání takového případného stavu k sovětské okupaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem obrany Martinem Stropnickým na jednání Sněmovny. Archivní snímek

Článek

Stropnický řekl agentuře Reuters, že veřejné mínění v České republice je citlivé na přítomnost cizích vojsk v důsledku sovětské invaze do někdejšího Československa v roce 1968. Ministr to uvedl v souvislosti s krizí na Ukrajině. Sklidil ale kritiku z řad velké části poslanců. [celá zpráva]

Později svá slova mírnil s tím, že šlo o špatnou interpretaci. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

Sobotkovi ale toto vysvětlení nestačí. Vadí mu uvedená paralela se sovětskou okupací, kterou označil za velmi nešťastnou. „Dávat do souvislosti vojenskou spolupráci na půdě NATO, vytvářet tady paralely směrem k okupaci Československa ze strany vojsk Varšavské smlouvy, ke které došlo v srpnu roku 1968, je historicky nepřesné, je historicky nepravdivé a je to skutečně nešťastné a zbytečně to komplikuje naši komunikaci s našimi spojenci,“ řekl Sobotka.

Stropnického vyjádření naopak může podle něj napomoci ruské propagandě. „Rusko toto vyjádření pana ministra Stropnického okamžitě využívá jako náznak nesouladu uvnitř komunikace mezi NATO a Evropskou unií,“ uvedl.

Vojenská přítomnost není na pořadu dne

Ministra obrany si proto zve na kobereček, aby mu vysvětlil podrobnosti. „Určitě budu mluvit s panem ministrem Stropnickým, protože mě zajímá kontext rozhovoru a důvody, proč se uchýlil k takovéto argumentaci,“ dodal.

Zpochybnil ale i samotné vyjádření Stropnického o případné přítomnosti aliančních vojsk na českém území, která podle něj není na pořadu dne.

„Nevím, o co se opíral výrok pana ministra Stropnického, ale vláda se tímto tématem na žádném ze svých zasedání nezabývala. Prostě proto, že Česká republika o nic takového požádána nebyla. Z tohoto hlediska pan ministr Stropnický svým výrokem vytvořil virtuální problém,“ zkritizoval dále Sobotka.

Doplnil, že se v NATO sice diskutuje o posílení vojenské přítomnosti kvůli konfliktu na Ukrajině, ale mělo by se tak stát v pobaltských státech nebo v zemích, které bezprostředně hraničí s Ukrajinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám