Hlavní obsah

Kandidátkou na českou eurokomisařku by mohla být Roithová

Novinky, Václav Lang
Praha

Lidovci oslovili svou dlouholetou eurposlankyni Zuzanu Roithovou, aby se stala jejich kandidátkou na českou eurokomisařku. Roithová, která loni kandidovala na prezidentku a po letos se rozhodla do Evropského parlamentu již nekandidovat, si vzala čas na rozmyšlenou do začátku letních prázdnin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Článek

Zuzana Roithová je jméno, které je s Evropskou unií velmi úzce spojeno,“ prohlásil na adresu Roithové předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a pochválil ji za léta v Evropském parlamentu. „Po deset let byla nejpracovitější a nejaktivnější naše poslankyně v Evropském parlamentu.“

Rotihová si proto podle Bělobrádka vzala až do začátku prázdnit čas na rozmyšlenou, zda by na eurokomisařku kandidovala. Pokud ne, mají lidovci v záloze ještě jejich lídra pro volby do Evropského parlamentu Pavla Svobodu.

K adeptům, které nominovaly zbylé vládní strany, totiž lidovci sympatie příliš necítí. „Pan Mertlík je určitě jméno zajímavé, na druhou stranu je to i otázka portfolia, které by se dalo vyjednat,“ prohlásil na adresu kandidáta ČSSD.

Teličkovi zase vyčetl jeho minulost. „Mohlo by dělat poměrně velké potíže vysvětlovat našim kolegům v Evropské lidové straně, že kandidátem je absolvent diplomacie ze Sovětského svazu, člověk, který působil jako lobbista,“ uvedl.

Reklama

Související články

ČSSD nominuje na eurokomisaře Mertlíka

Sociální demokraté nominují na post eurokomisaře ekonoma Pavla Mertlíka. Informaci Právu ve středu potvrdil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Telička nevylučuje kandidaturu na eurokomisaře

Eurolídr ANO Pavel Telička v pondělí před novináři nevyloučil, že by se mohl stát kandidátem ČR na eurokomisaře. Podle něj ale záleží na výsledku voleb, do...

Výběr článků

Načítám