Hlavní obsah

Spokojenost s politickou situací je nejvyšší za poslední roky

Novinky, jas

Spokojenost s politickou situací je v ČR nejvyšší od roku 2005. Plyne to z šetření agentury STEM, podle níž v poslední době roste i podíl lidí, kteří si myslí, že se naše společnost ubírá správným směrem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jste spokojen s naší politickou situací?

Článek

Aktuálně je s politickou situací spokojeno 36 procent dotázaných. Loni se přitom spokojenost pohybovala pouze kolem 10 procent. Od loňských předčasných voleb je však vidět vzestupný trend.

Spokojenost s politickou situací (v procentech)
květen 2013leden 2014duben 2014
72336
Společnost jde správným směrem (v procentech)
duben 2013září 2013duben 2014
171540
zdroj: STEM

„V současnosti je lidí spokojených s naší politickou situací o něco více než třetina, což je z dlouhodobého hlediska rekordně vysoká hodnota. Spokojenost občanů s politickou situací se obvykle výrazněji zvyšuje v období po volbách do Poslanecké sněmovny, zpravidla v době po jmenování nové vlády,” konstatovala agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Myslíte si, že se naše společnost vyvíjí správným směrem?

Spokojenost s vývojem vyslovilo 40 procent lidí, což je podobná hodnota jako po volbách v roce 2010.

„Mezi voliči ANO nebo ČSSD je nejvyšší podíl těch, kteří jsou spokojeni s naší současnou politickou situací a zároveň mají za to, že se naše společnost vyvíjí správným směrem. Jejich podíl dokonce převažuje nad nespokojenými. Nejvíce nespokojených je naproti tomu mezi nerozhodnými voliči, případně mezi stoupenci KSČM, Úsvitu nebo TOP 09,” zjistila agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám