Hlavní obsah

Policie šetří smlouvu za půl miliardy uzavřenou za Bémova primátorování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie vyšetřuje smlouvu, kterou těsně před komunálními volbami v roce 2010 uzavřela Praha. V jejím čele stál tehdy Pavel Bém. Smlouva se týká ekonomického systému a město za ni mělo zaplatit 540 miliónů korun bez DPH. Bez výběrového řízení ji získala firma Gordic.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Článek

Gordic zajišťuje účetnictví magistrátu, městských částí, městské policie a 800 příspěvkových organizací města. Spolupráce trvá zhruba 20 let. V roce 2010 město pod vedením radních za ODS smlouvu prodloužilo. Firma získala tříletou zakázku v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy byla jedinou oslovenou.

Firmě navíc opatří autorská práva k systému, město se nyní snaží se smlouvy s ní vymanit.

V případě smluv s Gordic se detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOOZ) zabývají podezřením z porušení pravidel hospodářské soutěže, porušením povinnosti při správě cizího majetku a zneužitím pravomoci úřední osoby.

Kolik město zaplatilo, se neví

"Veškeré smluvní vztahy byly uzavírány naprosto transparentním způsobem a v souladu s danou legislativou," uvedla už dřív společnost. Kolik město za ekonomický systém dohromady zaplatilo, není zcela zřejmé. Gordic tvrdí, že jde o částku přes miliardu korun. Už dřív ale zaznělo, že může jít až o 2,5 miliardy. To ale firma odmítá.

Za stejný postup při výběru dodavatele čelí současní radní v čele s primátorem Tomášek Hudečkem (TOP 09) trestnímu stíhání v kauze opencard. Policie nedávno podala návrh na jejich obžalobu. Radní za TOP 09 se ale hájí tím, že pouze řešili situaci, kterou způsobilo někdejší vedení Prahy.

Podobně se pokouší vypořádat s problémy, které vyplývají z údajně nevýhodně nastavených smluv s Gordic. Firma je zhruba dvacet let jediným vlastníkem autorských práv k ekonomickému systému. Praha zvažuje vypsání otevřené soutěže, z níž by měl vzejít zcela nový provozovatel ekonomického systému.

Policie řeší i další problematické smlouvy v Praze, mimo jiné v souvislosti s kauzou opencard, miliardovými tendry na svoz odpadu nebo financováním tunelového komplexu Blanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám