Hlavní obsah

Těžký úděl posudkových lékařů. Nepotvrdí invaliditu a dostávají facky

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Posudkoví lékaři jsou čím dál tím častěji brutálně napadáni kvůli tomu, že neposoudí stupeň invalidity podle očekávání postižených. Přibývá vyhrocených situací, kdy nezůstává jen u ostrých slov.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je alarmující, že bezmála každodenní slovní agresivita přerůstá ve fyzické útoky na posudkové lékaře, když hodnocení stavu občana je v rozporu s jeho očekáváním,“ řekl Právu ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Vilém Kahoun. Podle něho už nezabírá vysvětlování, že „způsob posouzení určují normy, a pokud s tím občan nesouhlasí, může využít opravného prostředku či podat novou žádost“.

Například v březnu zranil muž pěstmi a kopanci posudkové lékaře v Jablonci nad Nisou. Vyhrožoval, že je pozabíjí, protože mu sebrali 70 tisíc korun. „Útočník je schizofrenik, gambler, má problémy s drogami a alkoholem,“ uvedla ČSSZ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měsíc předtím posudkový lékař ve Žďáru nad Sázavou při jednání o změně stupně invalidity dostal od jiného muže stolem do břicha, napadena byla i těhotná referentka.

Posudkoví doktoři z Příbrami se zase bojí muže, který na ně řve, že má „papíry na hlavu“, takže není odpovědný za své činy, a že se jim bude mstít.

V ČR působí 500 posudkových lékařů, kteří ročně vydají na 400 tisíc nejrůznějších posudků, nejen těch, které se týkají invalidů. Přijde na ně osm tisíc stížností ročně.

Útok nožem, vydírání úplatkem

Případy se už dostávají před soud. Okresní soud v Klatovech v dubnu potrestal ženu třemi roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky za to, že loni v srpnu zranila nožem posudkovou lékařku.

V Novém Jičíně v únoru posudkovému lékaři zase vyhrožoval muž zastřelením kvůli invalidnímu důchodu, protože nesouhlasil s posudkem ohledně svého stavu. V Písku na konci loňského roku muž kvůli odebrání třetího invalidního stupně lékaři hrozil, že na něho hodí pokus o přijetí úplatku.

Konflikty jsou kvůli tomu, že posudkoví lékaři na základě vyhlášky platné od roku 2010 převádějí tisíce invalidů z třetího stupně do nižších tříd a tím je rázem připraví i o více než čtyři tisíce korun měsíčně. Musejí pak na pracovní úřad a následně žádat o dávky v hmotné nouzi.

Složité odvolání

Někteří invalidé jsou očividně opravdu jen „papíroví“, stát by jim důchod platit neměl, protože běhají tak, že převracejí doktorům stoly, jenže potíž je v tom, že invalidní důchody jsou podle šablony ořezávány i skutečně zdravotně bezmocným a sociálně bezradným lidem.

Zdravotně a mnohdy i sociálně postižení lidé, kteří jsou desítky let bez praxe v zaměstnání, se sice proti snížení nebo odebrání důchodu mohou odvolat, jenže to vše je na dlouhé lokte a spojené s papírováním. Seškrtání důchodu na ně dopadne ihned.

Napadáni nejsou jen lékaři

Napadání se netýká jen posudkových lékařů, ale také exekutorů. Letos v březnu policie na Kroměřížsku vyjížděla do bytu šestatřicetileté dlužnice, kde její spolubydlící pěstí do spánku udeřil exekutora, když chtěl do soupisu zabavených věcí přidat pytel s rybářským vybavením. Hrozí mu až čtyřleté vězení.

Jeden ze zatím nejhorších případů je z dubna. Dlužník v pražské Jungmannově ulici jednomu exekutorovi poranil páteř, druhému zlomil roku a pořezal ho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám