Hlavní obsah

Recepci na ruské ambasádě letos ústavní činitelé ignorovali

– Praha

Na ruské ambasádě v Praze se v pátek konala tradiční recepce k výročí konce druhé světové války. Na rozdíl od minulých let na něm kvůli situaci na Ukrajině chyběli nejvyšší ústavní činitelé. Dorazili pouze někteří poslanci za ČSSD a KSČM a bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ruský velvyslanec Sergej Kiseljov (vpravo) a bývalý český prezident Václav Klaus

Článek

Na recepci zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. "Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít," zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Hrad zastupuje kancléř Vratislav Mynář.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý premiér a člen bankovní rady České národní banky Jiří Rusnok přichází na ruskou ambasádu

Naopak šéfové obou komor parlamentu se z tradiční akce omluvili. "To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima," vysvětlil svou neúčast předseda Senátu Milan Štěch. Ten se spolu s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) zúčastnil dopoledne položení věnců sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Senátu Milan Štěch (třetí zleva) a Jan Hamáček (čtvrtý zleva) během pietní vzpomínky na sovětské vojáky padlé ve 2. světové válce.

Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

Diplomacie Moskvu kritizuje

Jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině. Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje. Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Loni se Zeman recepce na ruské ambasádě účastnil a na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Václav Klaus. Českou diplomacii má reprezentovat některý z nižších úředníků ministerstva zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám