Hlavní obsah

Evropa musí dokázat, že jsou meze, za něž neustoupí, tvrdí lidovecký lídr Svoboda

• Aktualizováno

Se čtenáři Novinek v pátek diskutoval lídr kandidátky KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Právník a vysokoškolský pedagog vystřídal na čele lidovecké kandidátky europoslankyni Zuzanu Roithovou, která se rozhodla mandát neobhajovat.

Foto: Novinky

Pavel Svoboda na chatu Novinek.cz

Článek

Svoboda se zasazuje o jednotný postoj EU k ukrajinské krizi. Evropa podle něj musí ukázat, „že je silná a že jsou meze, za které neustoupí”. Pohnutky Moskvy přitom označil za rozpínavost.

V případě zvolení je připraven pokračovat i v boji za zrušení letního času, o něž se zasazovali i jeho kolegové v končícím volebním období.

K otázce přistěhovalectví do EU uvedl, že imigranti by měli jako jednu z podmínek přijmout hodnoty, které starý kontinent vyznává. Evropa by se zároveň měla zasazovat o zlepšení podmínek v rozvojových zemích, aby odpadly důvody imigrace.

Odborník na evropské právo je členem lidovců od roku 1990. Působil jako náměstek ministra zahraničí a byl velvyslancem Stálé mise ČR při Radě Evropy. V kabinetu premiéra Mirka Topolánka krátce působil coby ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády. Svoboda ovládá šest jazyků.

Lidovci se na voliče obracejí s heslem: Hájíme české zájmy. Mezi desítkou ústředních programových témat jsou například zaměstnanost či ochrana spotřebitele, neboť podle KDU-ČSL se z východních států Unie stává „popelnice Evropy“. Nechybí ani tradiční téma prorodinné politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám