Hlavní obsah

Nemocnice ošetřily přes 94 tisíc cizinců, nechali tady dluh 33 miliónů

Právo, Václav Pergl

Nemocnice v Česku poskytly loni zdravotní péči více než 94 tisícům cizinců v hodnotě 646 miliónů korun. Neuhrazena byla ke konci roku péče za 33 miliónů korun, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Meziročně vzrostl počet ošetřených o 5000 a výdaje na léčbu o šest miliónů korun, naproti tomu neuhrazená částka klesla o sedm miliónů.

Loni i předloni byli nejčastěji ošetřenými cizinci Slováci, Ukrajinci, Rusové, Němci a Vietnamci. Nejčastěji platili hotově nebo ze svého zdravotního pojištění. Nejvíc cizinců ošetřily nemocnice v Praze, a to 43 445.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na dalších místech jsou kraje Jihomoravský (9865), Karlovarský (9401), Středočeský (5305) a Ústecký (4649).

Seriózní přístup Vietnamců a Číňanů

Z celkových 646 miliónů korun bylo 340 miliónů vydáno na léčení pacientů z EU, z toho nejvíc ze Slovenska, 169 miliónů Kč. Téměř polovina cizinců, 43 605, zaplatila hotově, jejich platba tvořila zhruba třetinu všech úhrad.

Ze sledovaných nečlenských zemí EU je podle statistiků zajímavý podíl Vietnamců a Číňanů s uzavřeným smluvním zdravotním pojištěním v ČR. U osob i u čerpání nákladů na ošetření přesahuje 60 procent a podle statistiků svědčí o seriózním přístupu těchto komunit k pobytu v Česku.

Podle statistik ministerstva vnitra bylo na konci roku 2013 registrováno v ČR 441 536 cizinců s povoleným pobytem, jsou to čtyři procenta populace.

Podle předběžných údajů ministerstva pro místní rozvoj přijelo loni do Česka celkem 23 miliónů turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám