Hlavní obsah

Zeman letos na recepci ruské ambasády nepůjde

– Praha

Recepce pořádané ruskou ambasádou v Praze k 69. výročí konce druhé světové války se letos prezident Miloš Zeman nezúčastní. Oznámil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Loni prezident 9. května na ruské velvyslanectví zavítal. Před ním tuto tradici držel i Václav Klaus. Prezidenta na banketu na ambasádě zastoupí šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na ruské velvyslanectví v pátek nedorazí ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ani nikdo z jeho náměstků, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Českou diplomacii bude podle ní zastupovat některý z nižších úředníků.

Miloš Zeman se zúčastní čtvrtečních oslav u příležitosti českého státního svátku Dne vítězství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vztahy Prahy s Moskvou v posledních měsících negativně poznamenal postup Ruska v ukrajinské krizi. Čeští představitelé neuznali březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k území mocného souseda a Zaorálek nedávno v rozhovoru pro ČTK uvedl, že současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Rusko intervenuje.

Zeman zase před časem vyzval Severoatlantickou alianci a Evropskou unii k preventivnímu zastrašení Ruska od rozšíření vojenských akcí na Ukrajině a vyslovil se pro vstup jednotek NATO na Ukrajinu, pokud ruská armáda rozšíří své operace mimo Krym. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám