Hlavní obsah

Gorbaněvská by měla dostat od Zemana vyznamenání, navrhuje TOP 09

Novinky, Václav Lang
Praha

TOP 09 navrhla udělit nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva in memoriam Natalii Gorbaněvské. Byla jednou z osmi statečných, kteří si v srpnu roku 1968 dovolili jít na Rudé náměstí v Moskvě protestovat proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Sovětský režim ji za to zavřel na psychiatrii.

Foto: Archiv Festivalu spisovatelů, Právo

Natalija Gorbaněvská protestovala na Rudém náměstí proti okupaci ČSSR.

Článek

„Česko stále ještě dost neocenilo zásadový postoj této statečné ženy. Udělení státního vyznamenání této statečné ženě považujeme za výraz snahy o splacení tohoto dluhu,“ uvedl poslanec TOP 09 a STAN Stanislav Polčák.

„Je jen velmi málo žen, které se vyjímají v historii naší země. Měli bychom si je připomínat a jsem si jista, že tento řád si právě paní Natalija plně zaslouží,“ dodala poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).

Disidentka Natalija Gorbaněvská se v roce 1968 rozhodla protestovat proti invazi sovětských vojsk do Československa. Byla zatčena, prohlášena za duševně chorou a dva roky vězněna v psychiatrických léčebnách. Později emigrovala do Francie. Gorbaněvská zemřela v listopadu loňského roku.

Státní vyznamenání by podle zjištění Práva mohli získat také například kardiochirurg Jan Pirk, psycholog a spoluzakladatel Konta Bariéry Jaroslav Šturma, číhošťský farář Josef Toufar či olympijský vítěz v jízdě na koni z roku 1928 František Ventura. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám