Hlavní obsah

Jelikož jsem autokrat, jmenuji se stínovým premiérem, vysmál se Bělobrádek ČSSD

Právo, Novinky, val, tin
Praha

Hnutí ANO a lidovci se vysmáli nápadu ČSSD, jež si ustavila stínové mluvčí, kteří mají dohlížet a případně se vymezovat vůči ministrům koaličních partnerů. Zatímco z klubu ANO zaznělo, že si ČSSD ustavením této „stínové vlády” zřejmě neuvědomila, že už není v opozici, vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek zavtipkoval, že se v tomto duchu jmenuje stínovým premiérem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Debata na našem klubu byla rozsáhlá. Některý z kolegů konstatoval, že po 100 dnech vlády náš koaliční partner, který byl z minulé vlády zvyklý v opozici ustavovat stínové vlády, tak asi nezjistil, že vládne s koaličními partnery,“ prohlásil předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle návrhu sociálních demokratů by se například odborným mluvčím pro ministerstvo financí stal Václav Votava, pro spravedlnost Jan Chvojka a pro obranu Jan Hamáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Faltýnek nicméně nepředpokládá, že by se ANO uchýlilo ke stejnému kroku a jmenovalo stínovou vládu, která by měla dohlížet nad prací ministrů. „Spíše by se měli odborníci v jednotlivých stranách věnovat podpoře a práci těch konkrétních ministrů, kteří jsou zodpovědní za jednotlivé resorty. My v žádném případě nebudeme ustavovat stínovou vládu na kontrolu ministrů z koaličních stran,“ uvedl.

Odborní mluvčí ČSSD
ministerstvo financíVáclav Votava
ministerstvo dopravyJan Birke
ministerstvo kulturyJaromír Jermář
ministerstvo životního prostředíRobin Böhnisch
ministerstvo spravedlnostiJan Chvojka
ministerstvo pro místní rozvojJiří Petrů
ministerstvo obranyJan Hamáček
resort pro vědu, výzkum a inovaceAlena Gajdůšková
ministerstvo zemědělstvíJan Hajda

Úsměv vyvolal návrh ČSSD i u lidovců. Jejich předseda Pavel Bělobrádek svou reakci shrnul slovy: „Jelikož jsem autokrat, tak se zřejmě jmenuji stínovým premiérem a tím to pro nás končí.“

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák však následně klidnil vášně, když uvedl, že doufá, že se jedná o pouhé nepochopení jejich kroku. Odborní mluvčí mají sloužit podle něj k tomu, aby byla usnadněna komunikace mezi koaličními partnery. „Rozhodně nemá sloužit k tomu, aby kritizovali kroky koaličních ministrů,“ ohradil se.

Reklama

Výběr článků

Načítám