Hlavní obsah

Na státní vyznamenání jsou navrženi Pirk nebo farář Toufar, ale žádní umělci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiochirurg Jan Pirk, psycholog a spoluzakladatel Konta Bariéry Jaroslav Šturma, číhošťský farář Josef Toufar či olympijský vítěz v jízdě na koni z roku 1928 František Ventura by letos v říjnu při oslavách státního svátku mohli být z rukou prezidenta oceněni vysokým vyznamenáním.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Pirk

Článek

Jejich jména spolu s dalšími 22 návrhy na udělení řádů a medailí podle informací Práva dostali od občanů a poslanců k posouzení členové sněmovního podvýboru pro vyznamenání.

Na rozdíl od minulých let, kdy se návrhy hemžily slavnými jmény herců a zpěváků, není podle informací Práva v letošním seznamu ani jedno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Převažují v něm návrhy na ocenění vojáků, bojovníků v druhé světové válce a odbojářů, dále jsou zastoupeni kněží a zástupci vědecké obce.

Na nejvyšší Řád bílého lva byl navržen Pavol Švec, letec, který se zúčastnil bojů ve Slovenském národním povstání i v Ostravské operaci. Stejného ocenění by se mohlo dostat mj. i dalšímu účastníku SNP Ladislavu Havrišákovi.

Řád T. G. Masaryka by mohli obdržet odbojář a spolupracovník Obrany národa Jaromír Klika a stíhací pilot RAF Jan Skopal.

Lidický farář Josef Štemberka, který v červnu 1942 vyjednával s K. H. Frankem o milost pro lidické občany, a byl nacisty také popraven, je navržen na medaili Za hrdinství in memoriam.

Ocení Gorbaněvskou?

Stejnou medaili by mohl dostat farář Toufar. V prosinci 1949 se během jeho kázání podle svědků pohnul kříž a kněze obvinili, že věc zinscenoval. Byl zatčen a na následky mučení zemřel.

Nejvíce, jedenáct návrhů, přišlo tradičně na udělení medaile Za zásluhy. Vedle Pirka, Šturmy a Ventury je mezi nimi mj. islandský překladatel z češtiny Helgi Haraldsson či sochař a medailér Milan Knobloch.

Sněmovna o jménech rozhodne v červnu. Miloš Zeman k návrhům, které dostane od vlády a obou komor, ale nemusí přihlížet.

Foto: Archiv Festivalu spisovatelů, Právo

Natalia Gorbaněvská, jedna z osmi lidí, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci ČSSR.

Loni při návštěvě ruské disidentky Natálie Gorbaněvské v Praze uvedl šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, že prezident by udělení vyznamenání pro ni považoval za žádoucí.

Letos by se mohla mezi návrhy objevit. Gorbaněvská (zemřela loni v listopadu) byla mezi osmi ruskými občany, kteří na Rudém na náměstí v srpnu 1968 protestovali proti okupaci ČSSR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám